Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset jednostavnih i opuštajućih vježbi za vaše oči (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Beskrajno vrijeme koje provodimo ispred računara ili TV-a može ozbiljno naštetiti našim očima. Suhoća, svrbež, glavobolja – zvuči poznato?

Tuzlanski.ba vam donosi 10 vježbi za vaše oči koje možete raditi sami. Primijetit ćete promjene.

Pogled u tami

 •  

  To nije tako zloslutno kao što zvuči.Stavite laktove na stol. Zatvorite oči i prekrite ih svojim dlanovima. Opustite se i uživajte u mrak. Držite ovu poziciju par minuta.

   

   

   

  Sa jedne strane na drugu

 • Stanite ili sjedite uspravno. Gledajte pravo. Bez pomicanja glave, pogledajte na lijevo. Usredotočite se na ono što vidite. Onda pogledajte u desno i usredotočiti se na ono što vidite. Premjestite svoje oči s jedne strane na drugu pet puta. Ponoviti ciklus tri puta.

   

   

   

   

  Gore i dole

 • Sjednite uspravno i gledati naprijed. Onda pogledajte i usredotočiti se na ono što vidite. Pogledaj dolje. Ne bojte se bora na čelu. Pogledajte gore i dole pet puta. Ponovite cijeli ciklus tri puta.

   

   

   

   

   

  Pomjerajte oči dijagonalno

 •  

  Gledajte pravo. Pogledajte dole i lijevo. Zatim pomjerite svoje oči dijagonalno i gledajte na desno. Usredotočite se na ono što vidite. Ponovite vježbu pet puta, a zatim gledati ravno i uradite isti ciklus u drugom smjeru. Ponovite cijeli ciklus tri puta.

   

   

   

   

  Pomjerajte oči u krug

 •  

  Sjednite uspravno i opustite se. Pogledajte lijevo i polako pomjerajte oči u krug u smjeru kazaljke na satu. Uradite tako pet puta u smjeru kazaljke na satu, a zatim pet puta u suprotnom smjeru. Ponovite cijeli ciklus tri puta.

   

   

   

  Blizu i daleko

 •  

  Usredotočite se na oko olovkom ili bilo kojim drugim predmetom u blizini. Predmet bi trebao biti udaljen 20-30 cm od očiju. Zatim pogledati nešto što je daleko. Usredotočite se na to i pokušate ga vidjeti u detalje. Onda pogledajte predmet opet. Promijenite svoj fokus pet puta. Ponavljati taj ciklus tri puta.

   

   

   

  Koncentracija # 1

 •  

  Sjednite uspravno. Gledajte pravo. Pogledajte na tačku između obrva. Usredotočite se na ono što vidite na nekoliko sekundi. Onda gledajte naprijed opet. Pogledajte na tačku između obrva. Promijeni ovaj fokus pet puta. Ponavljajte taj ciklus tri puta.

   

   

   

  Koncentracija # 2

 •  

  Sjednite uspravno. Gledajte pravo. Pogledajte vrh svog nosa na nekoliko sekundi. Onda gledajte naprijed opet. Promijenite ovaj fokus pet puta. Ponovite cijeli ciklus tri puta.

   

   

   

  Masaža # 1

 •  

  Zatvorite oči. Zatim stisnite oči i držite ih čvrsto zatvorenima dvije do tri sekunde. Opustite mišiće oko očiju. Stisnite oči opet. Ponovite deset puta.

   

   

   

  Masaža # 2

 •  

  Zatvorite oči. Nježno masirajte kapke kružnim pokretima. Pritisnite lagano. Nemojte pokušati pritisnuti prejako. Napravite deset kružnih pokreta, prvo u smjeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smjeru. (Tuzlanski.ba)

   

   

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,