Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri zdrava prijedloga za doručak koja su bogata vitaminima, a ne debljaju

Preuzmite sliku

Popularno

Doručak je najvažniji dio dana. Mnogi ga preskaču i tako poremete normalno funkcionisanje organizma. Čak je jedno istraživanje pokazalo da preskakanje doručka skraćuje životni vijek.

Kada je već ustanovljeno da je doručak važan, postavlja se pitanje – kakav je najbolji? Dr. Muhamed Jenson ponudio je četiri doručka sa malo šećera i visokim nivoom gvožđa za početak dana.
U pitanju su: omlet sa gljivama i špinatom, čia puding, činija kinoe i tost od paradajza sa avokadom.

1. Omlet sa gljivama i špinatom

  • “Jaja su odličan izvor proteina i zdravih masti, što može da pomogne u kontroli apetita i smanjenju grickanja tokom dana. Špinat i gljive imaju malo kalorija i bogati su gvožđem, obezbjeđujući esencijalne hranljive materije bez dodavanja dodatnog šećera. Dopunite svoj omlet porcijom hrskavog, svježeg voća ili parčetom tosta od cijelog zrna”, savjetuje dr Muhamed.

    2. Puding od čie

  • Potopite čia sjemenke preko noći u omiljeno mlijeko i ujutru je vaš doručak već spreman! Čia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i biljnim proteinima. Imaćete energije tokom čitavog dana. Uvijek možete da dodate omiljeno voće ili orašaste plodove.

    3. Činija kinoe

  • Činija kinoe, južnoameričke žitarica poznatije kao “zlato Inka”, jedna je od onih superhrana koji će da zadovolje vaš organizam potrebnim hranljivim materijama. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom, cinkom, bakrom, manganom i gvožđem, a mogu je bez problema konzumirati i osobe alergične na gluten. Nakon što je skuhate, začinite je bananom i orašastim plodovima. Svemu tome možete da dodate i kašičicu meda.

  • 4. Tost od paradajza sa avokadom

    Još jedna superhrana jeste avokado. Obiluje vlaknima, kalijumom, visokim procentom vitamina E, B i folnom kiselinom. Takođe, sadrži “dobre” nezasićenih masti koje snižavaju nivo “lošeg” holesterola, dok je paradajz moćan antioksidans. Dr Muhamed predlaže da bi trebalo da povećamo sadržaj proteina tako što ćemo dodati kuhano ili poširano jaje na tost, prenosi Mondo.ba

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,