Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sparina vas ubija? Ova četiri jednostavna savjeta će vam pomoći

Preuzmite sliku

Zbog sparine i velikih vrućina često se osjećamo umorni i bez snage.

Pomozite sebi jednostavnim savjetima; jedite laganu hranu, pijte puno tekućine, izbjegavajte teške fizičke aktivnosti, ali i ne pretjerujte s klimom.

Hranite se pametno

Ponekad je toliko vruće da nemamo volje jesti, ali kako bi energija ostala na razini potrebno je pojesti barem malo svakih par sati. Najbolji izbor su lubenica, celer i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih tvari. Kombinujte ih s proteinima kako bi razine šećera u tijelu bile stabilne. Izbjegavajte pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća.

 • Pijte vodu i sportska pića

  Svi naši organi i stanice zahtijevaju vodu kako bi pravilno funkcionisali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan učinak na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u prehranu tekućine bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

  Umjereno s klimom

  Oprez pri naglim prijelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike! Npr. ulazak u hladnu vodu ili u pretjerano klimatiziran prostor izaziva “stezanje” krvnih žila, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu.

  Osvježite se

  Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. Ipak, najpametnije je da ne izlazite ako ne trebate između 10 i 17 sati. (ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,