Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skriveni načini na koje su komapnije prevarile svoje kupce, a samo oni najpažljiviji su to primijetili

Preuzmite sliku

U ekonomiji bi se pojam “varanja sa namirnicama” mogao okarakterizirati kao postupak u kojem se proizvod smanjuje u veličini ili količini ili čak smanjuje njegovu kvalitetu, dok cijena tog proizvoda ostaje ista, piše Bored Panda.

Drugim riječima, određeni proizvod više košta, a da se stvarna cijena ne mijenja. Zvuči nepravedno? Pa, i jeste tako za puno ljudi. Uprkos tome, razne poznate kompanije za proizvodnju hrane i pića već godinama koriste ovu strategiju, prenosi Tuzlanski.ba

Najteža stvar u ovoj praksi je da je promjena obično jedva primjetna, pa je primijete samo najpažljiviji kupci. A dugoročno gledano, i najmanja promjena na kraju uštedi komapniji milione dolara.

Bez daljnjeg oduševljenja, pozivamo vas da pregledate nekoliko primjera proizvoda sa kojima se ovo desilo.

1 . Doritos

 • Prošle je godine neko na Redditu primijetio kako Doritosov paket “Veća torba, više za dijeljenje” zapravo ima istu količinu čipsa kao i standardni paket. “Još zraka za dijeljenje”, našalio se neko u komentarima.

  2. Pringles

 • 2016. ljubitelji Pringlesa počeli su primjećivati ​​kako su njihovi voljeni komadi čipsa sada manji. Osim toga, neki su primijetili da se i sama ambalaža smanjila, što je nekim ljudima otežalo pristup. Uprkos tome, cijena je ostala ista.

  “Može li se ovaj Pringles smanjiti ili mi ruka zadebljati?” potrošač je na Twitteru izrazio svoju zabrinutost. Kompanija je objasnila da je razlog ovih promjena taj što se proizvodnja premjestila iz SAD-a u Maleziju.

  “Oprema koju koristimo u Maleziji malo se razlikuje od naše tvornice u SAD-u … primijetit ćete da su i čips i ambalaža malo manji kako bi se uklopili u proizvodni pogon”, objasnili su iz kompanije.

  3. Toblerone

 • Još 2016. godine Toblerone je objavio da mijenjaju ikonski dizajn svojih britanskih barova dodavanjem većih razmaka između gomila, što je značilo da će barovi imati približno 10% manje čokolade za istu cijenu. Očito je nesretna promjena nastala zbog povećanja cijene sastojaka. Ljudi u najmanju ruku nisu bili previše sretni zbog toga. Dvije godine kasnije, kompanija je odlučila vratiti izvorni oblik. Nažalost, morala se podići i cijena čokoladice.

  4. Twix

 • Mnoge poznate čokoladice s vremenom su se smanjile, ali cijene im se nisu promijenile. Na primjer, Twixova traka sada je oko 14% manja nego što je bila ranije. Očito je 2012. godine kompanija Mars, Inc. (koja proizvodi Twix) najavila ograničenje od 250 kalorija na svim pločicama čokolade za jednokratnu upotrebu i zbog toga su mnogi njihovi proizvodi smanjeni.

  5. Coca-Cola

 • Coca-Cola je 2014. godine smanjila veličinu svoje velike flaše s 2 litre na 1,75 litara. Međutim, cijena je ostala ista.

  6. Toalet papir

 • Već duže vrijeme dužina role toaletnog papira smanjuje se. Očito je nekad davno standardna veličina role toaletnog papira bila 4,5 inča sa 4,5 inča.

  Premotavamo unaprijed do sada, većina rola je pola inča kraća nego što je bila prije. Uprkos tome, potrošači i dalje plaćaju istu cijenu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,