Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najbolja hrana i pića za liječenje mamurluka

Preuzmite sliku

Bilo da su u pitanju sretne i tužne okolnosti, svima se može desiti da ponekad pretjeraju sa pićem.

Koliko god da je zabavno uveče, ujutru stiže na naplatu u vidu glavobolje, mučnine i malaksalosti, zbog čega se to ne preporučuje nikome. Ali ako se to ipak desi, ne treba očajavati, već naučiti važnu lekciju iz toga i ne ponavljati iste greške. Ujutru vam vjerovatno neće biti ni do čega i želit ćete da se što prije osjećate bolje, a dobra vijest je da postoje hrana i piće koji vam u tome mogu pomoći.

Đumbir

Već je poznato da je đumbir višestruko koristan, a naročito protiv mučnine. Kada je u pitanju mamurluk, treba će vam svjež prije nego đumbir u prahu. Možda vam neće baš zvučati privlačno da ga gricnete u sirovom obliku, zato možete i da ga narendate u toplu vodu, čaj ili čak nacijeđeno voće. Voće je inače odlično zbog vlakana i prirodne fruktoze koji pomažu u razlaganju alkohola i vraćaju izgubljene vitamine i minerale.

 • Voda sa limunom

  Nedostatak vode je obično među vodećim uzrocima mamurluka, a svu tu vodu treba nekako nadoknatiti u organizmu. Najbolje je da u času vode nacijedite sok od pola limuna, ili nasiječete neku krišku i ubacite unutra. Ako želite, napravite pravu limunadu dodavanjem i meda, koji takođe zbog fruktoze ima pozitivan efekat na organizam.

 • Sok od paradajza

  Jedna čaša soka od paradajza može da vam dosta pomogne u oporavku. Istraživanja su pokazala da on pomaže radu jetre i da vitamini i antioksidansi vraćaju potrebne sastojke organizmu.

 • Jaja

  Ovo vjerovatno već znate, pošto su jaja mnogima omiljena hrana nakon konzumiranja alkohola. Možete ih spremiti na koji god način vam se trenutno jedu, pozitivni efekat će biti isti. Ono što vam tu pomaže nije mast, već aminokiselina cistein koju ona sadrže, a koja razgrađuje acetaldehid, odgovoran za mamuluke.

 • Chilli papričica

  Za razliku od prethodnih prijedloga, koji pomažu u razgrađivanju alkohola u organizmu, ovaj pomaže u njegovom izbacivanju kroz znoj. Ljuta papričita i ljuta hrana uopšte pomoći će vam da kroz znoj izbacite toksine koji izazivaju mamurluk, a pored toga će vas tjerati da pijete dosta vode, koja vam je svakako neophodna.

 • Kafa

  Kafa je dobra zato što kofein širi krvne sudove, a to spušta pritisak i smanjuje glavobolju. Ujedno vam poboljšava moždane funkcije jer „čisti“ glavu i pomaže u koncentraciji. Za one koji nisu ljubitelji, preporuka je zeleni čaj, koji ima antioksidante. U njega možete dodati i malo ruzmarina ili lavande, koji umiruju stomak. (Citymagazine)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,