Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fora je u omekšivaču: Smanjite noćno znojenje dok su vrućine

Preuzmite sliku

Toplinski udari kad tokom noći temperatura ostaje visokom često onemogućavaju normalno spavanje, a pomoći sebi možete tako da pidžame, plahte i ostalu posteljinu ne perete s dodavanjem omekšivača.

Način na koji peremo odjeću može imati velik utjecaj na kvalitetu spavanja, posebno u vruće, ljetno doba. Naime, stručnjaci objašnjavaju da korištenje omekšivača na pidžamama, spavaćicama, plahtama, jastučnicama i pokrivačima smanjuje mogućnost tih tkanina da apsorbiraju znoj.

  • “Omekšivač je općenito bolje izbjegavati kad su vrućine, jer ćete zbog njega cijele noći spavati u znoju”, kaže stručnjak iz industrije za pranje odjeće, Deyan Dimitrov. Osim toga, zbog omekšivača će se i materijali sporije sušiti, a nije ugodno biti mokar. Za bolji, suhi san, koristite samo deterdžent za odjeću.

    Kod pranja peškira  omekšivač općenito izbjegavajte

    Naime, dokazano je kako stavljanje omekšivača u proces pranja peškira smanjuje njihovu moć upijanja, pa ga je bolje ni ne stavljati. Ali, da bi frotirni peškiri uprkos  tome bili i ostali meki, možete se poslužiti zgodnim trikom – dodavanjem alkoholnog octa koji ne ostavlja miris, a učinkovito uklanja ostatke deterdženta za rublje s tkanine. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,