Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset najboljih kafa na svijetu: Evo gdje se uzgajaju nabolja zrna

Preuzmite sliku

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Ona nam daje energiju, i pomaže nam da započnemo dan, piše magazin.novosti.rs.

Ipak, nisu sve kafe iste, a to će prepoznati oni pravi znalci. Postoje različite vrste kafe koje imaju jedinstvene arome i ukuse.

Top 10 najboljih kafa na svijetu

Blue Mountain Coffee – Jamajčanska Blue Mountain kafa se uzgaja na planinama Jamajke. To je jedna od najskupljih i najcijenjenijih vrsta kafe na svijetu. Ova kafa je poznata po svom savršenom ukusu i arome. Blue Mountain kafa ima blagu kiselost i izrazit ukus karamele.

Kopi Luwak – Ova indonezijska kafa se dobija iz izmeta male životinje poznate kao “luvak”. Ova kafa je vrlo skupa i rijetka, ali ima nevjerovatan ukus. Kopi Luwak kafa ima ukus čokolade i karamele.

Ethiopian Yirgacheffe Coffee – Etiopijska Jirgačef kafa je jedna od najpoznatijih vrsta kafe u Etiopiji. Ova kafa ima izuzetan ukus i aromu, s notama citrusa i bobičastog voća. Ona se uzgaja na visini od oko 2000 metara.

Hacienda La Esmeralda – Ova panamska kafa poznata je po svom jedinstvenom ukusu. Ova kafa ima visoku cijenu zbog svoje rijetkosti i vrhunskog kvaliteta. Ukus ove kafe je sladak s notama cvijetova i bobičastog voća.

 • Jamaican Coffee – Jamajka ima drugu vrstu kafe koja je također vrlo cijenjena. Ova kafa ima jedinstvenu aromu i ukus, s blagom kiselosti i notama čokolade. Jamaican kafa se uzgaja na visokim nadmorskim visinama.

  Guatemalan Antigua Coffee – Gvatemalska Antigva kafa uzgaja se na nadmorskoj visini od oko 1600 metara. Ova kafa ima bogat ukus s notama čokolade, karamele i orašastih plodova. Ona je poznata po svom savršenom balansu i kiselosti.

  Sumatra Mandheling Coffee – Ova kafa uzgaja se na ostrvu Sumatra u Indoneziji. Ima jak ukus i aromu s notama začina i čokolade. Ona se uzgaja na visokoj nadmorskoj visini, što joj daje bogat i intenzivan ukus.

  Ethiopian Sidamo Coffee – Sidamo kafa se uzgaja u Etiopiji i ima narandžastu boju, i ima slatku, voćnu aromu. Ova kafa se uzgaja na nadmorskoj visini od oko 1800 metara, što joj daje posebnu kiselost i blagost.

  Costa Rican Tarrazu Coffee – Kostarika je poznata po svojoj Tarrazu kafi, koja ima izvrsan kvalitet i jedinstven ukus. Ova kafa ima voćnu aromu s notama čokolade i orašastih plodova. Ona se uzgaja na nadmorskoj visini od oko 1400 metara.

  Colombian Supremo Coffee – Ova kafa je jedna od najpoznatijih vrsta kafe na svijetu. Ima blagu kiselost, i aromu s notama čokolade i orašastih plodova. Ona se uzgaja na visokim nadmorskim visinama u Kolumbiji.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,