Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvorena poslovnica razvojne banke federacije Bosne i Hercegovine u Tuzli

otvaranje razvojne banke
Preuzmite sliku

Popularno

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i direktor Razvojne banke Federacije BiH Ramiz Džaferović, danas su svečano otvorili poslovnicu ove banke u Tuzli.

otvaranje razvojne banke

Rezultat je to dugogoišnjih nastojanja Vlade Tuzlanskog kantona da privrednicima sa područja našeg kantona olakša pristup, kako samoj Banci, tako i sredstvima koje im ona u svrhu daljeg razvoja privrednih kapaciteta može ponuditi. Za potrebe smještaja i poslovanja Banke Vlada Tuzlanskog kantona je obezbijedila adekvatne prostorija na prvom spratu poslovne zgrade Soda-So u Tuzli.

Jedan od naših ciljeva prilikom dovođenja Razvojne banke u Tuzlanski kanton bio je i da se poslovnica Banke nalazi u blizini prostorija u kojima radi Vlada. S jedne strane to je zato što mi zajednički već imammo dogovorene i realizirane određene plasmane, a s druge strane na ovaj način želimo još snažnije svim privrednicima i onima koji su zainteresirani za ulaganje u naš kanton dati do znanja da će im Vlada Tuzlanskog kantona pomoći u realizaciji njihovih poslovnih planova i aktivnosti,” istakao je ovom prilikom premijer Kantona Sead Čaušević.

Kako je u svom obraćanju medijima rekao Predsjednik uprave Banke Ramiz Džaferović, Razvojna banka je i od sada ulagala u privredu Tuzlanskog kantona. „Do sada je u Tuzlanski kanton uloženo oko 238 miliona KM, u oblasti proizvondje, što je jako značajno za Tuzlanski kanton,” a za očekivati je da se nakon otvaranja poslovnice taj iznos i značajnije poveća. Danas je istaknuto i da je Vlada Tuzlanskog kantona u proteklom periodu provela niz aktivnosti u vezi sa provedbom Zakona o privatizaciji kojim je definirano da se sredstva od privatizacije društava za većinskim državnim kapitalom deponuju u Razvojnoj banci, a već su dogovoreni postupci i tehnike upravljanja ovim sredstvima s ciljem pružanja podrške privredi sa područja Tuzlanskog kantona koristeći stručna znanja i iskustva Banke.

Ono što radi razvojna banka ima podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegivine. Kao članovi skupštine razvojne banke, želimo biti u funkciji stvaranja uslova za razvoj. Drago mi je da je Vlada Tuzlanskog kantona našla načina da dovede razvojnu banku blizu. Ovim su se stvorili uslovi za brži i dinamičniji razvoj kantona, mogućnost realiziranja mnogih projekata te što veći broj zaposlenih stanovnika Tuzlanskog kantona.” rekao je ovom prilikom premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.

Današnjoj svečanosti osim premijera i članova vlada Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, kao i predstavnika Banke, prisustvovao je i veliki broj direktora i vlasnika kompanija sa područja našeg kantona, koji su izrazili optimizam i nadu da će Razvojna banka imati sluha za potrebe i razvojne projekte privrednih subjekata našeg kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: