Foto: Tuzlanski.ba

Inače se peglanje, kuhanje, čišćenje uči kod kuće, ne u školi. Međutim, Španija je dokazala da se može i drugačije. Uveli su domaćinstvo u spisak dodatnih predmeta.

Na ovaj način žele učenicima, pogotovo dječacima, ukazati na značaj ravnopravnosti spolova, te pobijediti vladajuće stereotipe vezane za obavljanje kućnih poslova.

Španska škola Monte Castello se vodi tim da se "Ravnopravnost vidi na djelu", i tome uče svoje učenike.

Kućni poslovi nisu vezani za spol

Godine 2018. škola u gradu Vigo objavila je da će u spisak školskih predmeta uključiti domaćinstvo. Na tim časovima, dječaci će učiti da peglaju, šiju, kuhaju i obavljaju druge kućne poslove, kao što su popravke vodovoda i struje, majstorisanje oko zidanja i stolarije, prenosi Uspesnazena.com

Gabriel Bravo, koordinator škole, ističe: „Za naše učenike je korisno da nauče kako da obavljaju ovakve zadatke, da bi se pripremili za budući porodični život. S tim što će od samog početka biti uključeni u kućne poslove, shvatiće da je održavanje reda u kući zajednički zadatak. Spremanje kuće, pranje suđa i peglanje nije samo ženski posao. To će im pomoći da postanu odgovorniji i nauče kako da se ponašaju u sopstvenoj porodici.”

Ideja je nastala prilikom traženja načina kako da škola promoviše rodnu ravnopravnost među učenicima.

Ove časove drže nastavnici i iz drugih predmeta. Tako na primjer, nastavnik ekonomije predaje i "peglanje".

"Oni moraju shvatiti da ovo nije samo ženski posao, nego i muški. Iz tog razloga moraju naučiti kako pravilno peglati odjeću", rekao je Andrès Luna, nastavnik ekonomije i peglanja.

Učenici su također komentarisali nove predmete, prenosi Konbini.com

"Prvo sam pomislio da je to šala, kako da ja to radim", rekao je jedan učenik. Dok drugi dodaje "Ja lično imam osjećaj da sam tek sad shvatio koliko moji roditelji imaju posla, i da stvarno nije jednostavno".

Pozitivna priča je inspirisala i druge. Španske institucije razmišljaju da li i oni trebaju pratiti ovaj pozitivni primjer. (Tuzlanski.ba)