Na današnji dan osnovana JNA
Foto: Tuzlanski.ba

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo:

1603. - Preminuo osmanski sultan Mehmed III. Za vrijeme njegove vladavine počeo je rat između Osmanskog carstva i Austrije.

1881. - U Beogradu osnovano Udruženje novinara Srbije (UNS), jedno od najstarijih u Evropi. U Beogradu su tada izlazila 22 lista i časopisa. Prvenstveno je osnovano kao Srpsko novinarsko društvo. Udruženje je jedno i od najstarijih profesionalnih novinskih udruženja u svijetu, javlja Anadolija.

1882. - Thomas Edison izumio prvi lanac lampica kojima se za Božić ukrašavaju božićna drvca i domovi.

1894. -  Završilo suđenje za izdaju francuskom kapetanu Alfredu Dreyfusu, koje je rezultiralo smrtnom kaznom.

1910. - Izašla prva poštanska marka u SAD-u.

1937. - U New Yorku otvoren Lincolnov tunel. Riječ je o tri tunela ispod rijeke Hudson koji spajaju New Jersey i New York.

1941. - Osnovana Jugoslavenska narodna armija (JNA). Kasnije se ovaj dan obilježavao kao Dan Armije JNA.

1950. - Rođen bh. glumac Zijah Sokolović. Glumio je u filmovima ”Remake”, ”Ostavljeni”, ”Prokleta avlija”, te mnogim drugim kao i u serijama među kojima se izdvajaju ”Ljubav, navika, panika”, ”A sada Zijah”, ”Memoari porodice Milić”.

1961. - SAD u Nevadi izveo nuklearno testiranje.

1962. - SSSR izveo nuklearno testiranje u Novajoj Zemlji. Riječ je o arhipelagu smještenom je u Sjevernom ledenom moru, sjeverno od kopnene Rusije.

1965. - U Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put postavljeno ograničenje brzine za motorna vozila koje se primjenjivalo na svim putevima.

1978. - Rođen bh. reper Edin Osmić, poznat kao Edo Maajka. Popularni su njegovi hitovi "No sikiriki", "Prikaze", "Mahir i Alma" te drugi.

1989. - Preminuo Samuel Beckett, irski autor. Napisao je djelo "Čekajući Godoa". Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1969. godine. Beckettova su djela prevedena na mnoge jezike i naročito mnogo izvođena od 1950-ih do 1970-ih.

2001. - Na Univerzitetu Texas A&M u SAD-u okotila se CopyCat (CC), prva klonirana mačka.