Zapovjednik ruske vojske najavio važnu promjenu ruske strategije
Foto: Tuzlanski.ba

Zapovjednik ruske vojske Sergej Rudskoj rekao je da će sada Rusija fokusirati svoje napore na "potpuno oslobođenje" Donbasa, regije na istoku Ukrajine u kojoj se nalaze proruske separatističke regije Lugansk i Donjeck. 

Rusko ministarstvo obrane je objavilo da je Rusija razmatrala dvije opcije za svoju "specijalnu vojnu operaciju" - jedna se odnosi na cijelu Ukrajinu, a druga na Donbas.

Rusija će smanjiti svoje apetite zbog žestokog otpora na sjeveru i oko Kijeva?

Komentari ruskog vojnog zapovjednika, koje prenose ruske državne novinske agencije, sugeriraju da bi Rusija mogla smanjiti svoje apetite u Ukrajini. Naime, ruske snage naišle su na žestok otpor na sjeveru Ukrajine i oko Kijeva.

Sergej Rudskoj, načelnik glavnog operativnog odjela glavnog stožera oružanih snaga Rusije, rekao je da je 93% Luganska i 54% Donjecka pod kontrolom Rusije. Rusija je uništila ogromnu većinu ukrajinskih ratnih aviona i mornarice i to označava "uspješan kraj prve faze konflikta", rekao je Rudskoj.

Ne isključuju mogućnost osvajanja gradova

Međutim, ministarstvo odbrane nije isključilo mogućnost osvajanja ukrajinskih gradova koji su u blokadi te je poručilo da će "Rusija odmah reagirati na svaki pokušaj uvođenja zone zabrane letenja nad Ukrajinom", što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u više navrata zatražio od Zapada.

Ministarstvo je također dodalo da će Rusija nastaviti s invazijom "sve dok ciljevi koje je postavio predsjednik Putin ne budu postignuti", javlja ruska novinska agencija RIA Novosti, koja nije specificirala o kojim se ciljevima tačno radi. (index.hr)