Ukrajinska gradonačelnica u suzama: Djevojke se šišaju kako bi izbjegle ruske silovatelje
Foto: Tuzlanski.ba

Ukrajinska gradonačelnica je plakala dok je otkrivala kako se djevojke šišaju da bi izbjegle ruske trupe silovatelja.

Maryna Beschastna je zamjenica gradonačelnika Ivankiva koji je tek sada ponovo povezan sa vanjskim svijetom nakon 35 dana ruske okupacije. Maryna je kazala:

"U jednom selu je bio slučaj, dvije sestre su silovane... djevojčice od 15 i 16 godina... djeca. Žene su iz podruma izvlačili za kosu da bi ih zlostavljali. Djevojke su počele da se šišaju da bi bile manje privlačne, tako da ih više niko ne gleda."piše The Sun.

Putinove snage su upoređene sa "životinjama" nakon njihovih odvratnih postupaka tokom invazije na Ukrajinu. Ivankiv je konačno otvoren za ostatak zemlje nakon više od mjesec dana kontrole od strane snaga Vladimira Putina, zahvaljujući inženjerima ukrajinske vojske koji su izgradili pontonski most, prenosi Tuzlanski.ba.

Iako je oslobođenim stanovnicima laknulo što su na slobodi, izvještaji o njihovoj traumi su šokirali zemlju. Jedna stanovnica Ivankiva ispričala je kako je očajnički pokušavala da spase svog 12-godišnjeg sina Artema prije nego što je ubijen.

"Na putu ovamo u autu Artem je cijelim putem vikao mama, Saša, volim te. To su bile njegove riječi, a onda je stalno govorio da ga bole noge, bole leđa. Kada smo ga doveli (u bolnicu) još je bio živ, ali tada su povrede bile nespojive sa životom.”

Bio je strastveni košarkaš i poginuo je nakon što je eksplodirala kasetna municija i izbola ga gelerima. Artemova situacija nije neuobičajena jer je bolnica puna povrijeđenih od pucnjave, granatiranja i mina, koji su zahvalni što sada ima sanitetskog materijala.

Ranije ove sedmice ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Putinove divlje trupe za "najstrašnije ratne zločine viđene od Drugog svjetskog rata". (Tuzlanski.ba)