Elektrana Kursk ima četiri nuklearna reaktora, a udaljena je nešto više od 60 kilometara od ukrajinske granice.

Ukrajinci upali u Rusiju, oružane snage zarobile 40 ruskih vojnika
Foto: Screenshot

Ruska Nacionalna garda pojačala je zaštitu nuklearne elektrane Kursk zbog ukrajinskog napredovanja prema ruskom pograničnom području Kurska, a u međuvremenu je u toj regiji uvedeno ​​vanredno stanje.

Dodatne snage također su raspoređene u borbama protiv diverzantskih i izviđačkih trupa u regijama Kursk i Belgorod, objavila je garda. Rečeno je da se operacije provode s ruskim pograničnim trupama i vojskom.

Elektrana Kursk ima četiri nuklearna reaktora, a udaljena je nešto više od 60 kilometara od ukrajinske granice.

Ukrajinske trupe potpomognute tenkovima i topništvom u utorak su prešle rusku granicu iz regije Sumi. Prema nepotvrđenim izvještajima, napredovali su do 15 kilometara u smjeru nuklearne elektrane.

U ruskoj regiji Kursk na snazi ​​je vanredno stanje, objavio je danas vršitelj dužnosti guvernera Aleksej Smirnov na Telegramu.

Rusko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u napadima ukrajinskih snaga na regiju Kursk povrijeđena 31 osoba, uključujući šestero djece.

Novinar njemačkog Bilda objavio je da je ukrajinska vojska zarobila više od 40 vojnika na graničnom prijelazu Sudža, između ukrajinske oblasti Sumi i Kurske oblasti u Rusiji.

Objavljena je fotografija snimljena dronom na kojoj se vide 32 ruska vojnika koja su se predala. Prikazano je još osam vojnika na drugim snimcima.

Prethodno su se društvenim mrežama proširile fotografije i videosnimci Rusa koji se predaju ukrajinskim snagama.