Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu u Dubrovniku da regija Jugoistočne Evrope znatno podupire zvanični Kijev te se zalaže se za pravi mir i stvarnu diplomatiju, javlja Anadolu.

Foto: Anadolija | Pputio saučešće porodicama u BiH

Zelenski je rekao da je ovo njegova prva posjeta Hrvatskoj kojoj je izrazio zahvalnost, dodajući da su Ukrajina i Hrvatska izgradile uspješne strateške odnose koji jačaju regiju.

"Hvala, što ste me poveli u Dubrovnik, željeli bismo prenijeti poštovanje naših branitelja i boraca koju ste iskazali, to stvara emocionalne veze naših zemalja. Spomenut ću 11 sigurnosnih paketa koji su došli iz Hrvatske, a pomoći će izgradnji naše zemlje", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare nakon Samita Jugoistočna Evropa - Ukrajina u Dubrovniku.

Ukrajina je trebala predstaviti svoj "plan pobjede" 12. oktobra na redovnom sastanku svojih saveznika u Ramsteinu u Njemačkoj, ali je sastanak odgođen zbog vremenskih nepogoda u SAD-u.

"Ramštajnski sastanak koji je trebao biti ove sedmice odgođen je zbog prirodne nepogode u SAD-u. I u takvoj situaciji on (predsjednik SAD-a Joe Biden op.a.) kao lider je odlučio ostati u svoj državi. Bez njega taj format nema takvu težinu", rekao je Zelenski.

Rekao je da je današnji samit potvrdio da "regija znatno podupire Ukrajinu i zalaže se za pravi mir, stvarnu diplomatiju, a ne samo za zamrzavanje rezultata ovog rata".

"To je važno i zbog budućih generacija i svakako moramo učiniti sve što je moguće za jačanje pozicije Ukrajine, našeg naroda i postizanje pravednog mira", kazao je Zelenski.

Rekao je da bi nastavak rata ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu mogao omogućiti korištenje raznih resursa te da bi takav scenario mogao imati ozbiljne posljedice po rusku ekonomiju.

Ukrajinski predsjednik je tokom konferencije za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem uputio saučešće porodicama stradalih u poplavama u Bosni i Hercegovini, navodeći kako je brojka prevelika.