FLORIDA se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Uragan Milton ide prema američkoj obali, a vlasti pozivaju stanovnike da se hitno evakuiraju. 

Foto: Florida Today | Pripreme pred oluju stoljeća

Milton je opet ojačao na kategoriju 5 i mogao bi biti najjača oluja koja je ikad pogodila Floridu, prenosi Index.hr.

Guverner Floride Ron DeSantis održao je konferenciju za novinare, posljednju prije nego što uragan Milton dosegne kopno u toj američkoj saveznoj državi.

Uprkos iako je danas Milton degradiran na četvrtu kategoriju (od maksimalnih pet), on je i dalje "velik i jak", rekao je.

"Iako postoji nada da će još više oslabjeti prije nego što stigne do kopna, vjerujemo da će udar Miltona biti silovit i da će napraviti jako puno štete", rekao je.

"Isporučili smo ogromne količine zaliha obroka, boca s vodom, vreća s pijeskom, cerada i generatora kako bismo mogli pomoći lokalnim zajednicama u odgovoru na ovu oluju. Također smo postavili više od 3.5 kilometara sustava za zaštitu od poplava i podigli ih oko kritične infrastrukture poput bolnica, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i električne infrastrukture", dodao je.

"Generatori su raspoređeni u skloništima i za podršku operacijama skloništa. Starlink internet je funkcionalan u cijeloj Floridi. Angažovali smo dodatnih 600 ambulantnih vozila i ona su trenutno u pogonu i pomažu u naporima."

"Još uvijek imate vremena za evakuaciju, ako ste u zoni evakuacije", rekao je, pa dodao: "Uslovi danas neće biti sjajni... ali bi najbolja opcija bila evakuisati se u jedno od skloništa u vašem okrugu... bolje nego da idete na autocestu".

ABC News danas je emitirao izjavu gradonačelnice Tampe, Jane Castor, koja je uputila ozbiljno upozorenje onima koji se nisu evakuisali: "Ako ste u prizemnoj kući i ako se more stvarno podigne 5 metara, to znači da voda dolazi odmah, nemate kamo. Taj dom u kojem se nalazite na kraju će biti mrtvački sanduk."

Posljednje upozorenje: "Milton će biti smrtonosan i katastrofalan"

Deanne Criswell, iz američke Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (Fema), drži brifing za novinare i donosi najnovije informacije o uraganu Milton. Criswell kaže da će uragan donijeti "smrtonosnu i katastrofalnu" oluju, pa dodaje da se "već vide posljedice oluje".

Neki od ljudi još uvijek bi se mogli sigurno evakuirati, kaže ona, ali oni koji ostaju trebali bi se obratiti lokalnim vlastima za savjet. Criswell dalje kaže da je bila u kontaktu s guvernerom Floride, Ronom DeSantisom. Navodi da su već formirani dodatni timovi za potragu i spašavanje, dodajući da su milioni obroka i boca vode prebačeni na Floridu.

Nema goriva na svakoj četvrtoj pumpi na Floridi

Gotovo svaka četvrta benzinska stanica na Floridi ostala je bez goriva, javlja CNN.

Stranica GasBuddy navodi da je 22,8% benzinskih pumpi u Floridi ostalo bez goriva. To je više od 1700 od otprilike 7500 benzinskih pumpi u toj saveznoj državi.