U ugovoru pišu tri načina smrti: Producent 'Simpsona' opisao kako je ronio podmornicom Titan
Foto: Tuzlanski.ba

Mike Reiss prošle je godine zaronio s nestalom podmornicom Titan do olupine Titanika, kaže kako je bio svjestan u što se upušta te koji su rizici.

Mike Reiss, jedan od producenata i scenarista popularne animirane serije Simpsoni, zaronio je prošle godine s nestalom podmornicom Titan do olupine Titanika. Prije zarona, potpisao je ugovor u kojem su odmah na prvoj stranici navedena tri načina moguće smrti, prenosi Večernji.

"Poznajem logistiku puta i znam koliko je ocean golem i koliko je ova podmornica malena. Ako je dolje na dnu, ne znam kako će joj itko moći pristupiti, a kamoli je vratiti gore", rekao je on gostujući na BBC-u.

Reiss je otkrio kako je tri puta zaronio u podmornici koja je nestala te da je tokom sva tri zarona komunikacija izgubljena, ukljućujući i onaj put kada su obilazili olupinu Titanika.  Opisao je i iskustvo putovanja za koje je izdvojio 250 hiljada dolara.

"Iskustvo spuštanja bilo je vrlo opuštajuće, to je prekrasno dizajnirana podmornica koja iznutra djeluje kao da ste u toplicama. Iako petero ljudi sjedi na podu nečega što je otprilike veličine monovolumena, vrlo je udobno" rekao je.

Otkrio je kako je na putu prema olupini Titanika zaspao.

"Riječ je o 2,5 sata samo spuštanja, vrlo je tiho, a jedino što vidite kroz prozor je crnina", dodao je.

Ispričao je kako su došli na 500 metara od Titanika, ali su potom sat i po vremena samo vozili po dnu oceana kako bi pronašli ostatke broda.

Putnici na njegovoj ekspediciji samo su na kratko vidjeli Titanik i odmah su morali izroniti na površinu.

Vezano | Potraga za nestalom podmornicom: Detektovan podvodni zvuk, zraka ima još do sutra ujutro

"Dvadeset minuta prije nego što smo morali izroniti, napokon smo vidjeli Titanic i moram reći da je to u našem slučaju bilo sasvim dovoljno za obilazak istaknutih stvari. Pogledali smo sidro, prozorčić, pramac broda i onda smo se morali vratiti gore. To vam pokazuje nepredvidljivost svega toga. Sljedećeg dana poslali su još 5 putnika da ga vide i oni su ga zaokružili i vidjeli svaki centimetar", ispričao je.

Kompanija vodi turiste na mjesto gdje se nalazi olupina Titanika od 2021., a Reiss je bio u jednoj od grupa koje su prošle godine bile na opasnom putovanju.

"Nekako postoji jednostavno prihvaćanje toga rizika. Zbog toga suosjećam s ljudima na podmornici, nisu paničarili, znali su u što se upuštaju", rekao je Reiss.