Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potraga za nestalom podmornicom: Detektovan podvodni zvuk, zraka ima još do sutra ujutro

Preuzmite sliku

Kanadski avion u potrazi za podmornicom nestalom na putu prema olupini Titanica detektirao je podvodne zvukove, objavila je američka obalna straža.

To otkriće je u utorak primoralo timove za potragu da presele svoje podvodne robotske operacije „u pokušaju da otkriju izvor tog zvuka”, napisala je obalna straža u seriji objava na Twitteru u srijedu, prenosi Hina.

Potrage na novim lokacijama zasad nisu bile uspješne, no nastavljaju se, saopćila je obalna straža koja nije navela prirodu detektiranog zvuka ili kako je on uhvaćen.

No CNN i časopis Rolling Stone su, pozivajući se na internu komunikaciju američke vlade, kasno u utorak prenijeli da je kanadski avion na području pretrage detektirao zvuk lupanja u intervalima od 30 minuta.

Rolling Stone, prvi koji je prenio vijest, piše kako je zvuk otkriven sonarima na bovama postavljanim u blizini područja nestanka te da je dodatni sonar također registrirao zvuk četiri sata kasnije. I CNN je prenio informaciju o tom naknadnom zvuku, no nije ga opisao kao lupanje.

Nestaje zraka

Titan, podmornica kojom upravlja američka kompanija OceanGate Expedition, predviđena je za boravak pod vodom do 96 sati, stoji u njenim specifikacijama. Petero članova posade stoga bi trebali imati zraka do četvrtka ujutro.

U podmornici su u trenutku nestanka bili kapetan i četiri putnika. Plovilo je izgubilo kontakt rano u nedjelju, sat i 45 minuta nakon početka zarona koji je trebao trajati dva sata.

OceanGate Expedition Titanom nudi posjetu slavnom potonulom brodu za 250 hiljada dolara po mjestu, stoji na službenim stranicama.

Jedan od putnika nestale podmornice je britanski biznismen Hamish Harding čija je aviokompanija na svojim društvenim mrežama objavila informaciju o njegovoj ekspediciji.

Harding, 58-godišnji avijatičar i svemirski turist, čelnik Action Aviationa, u nedjelju je na svom Instagramu objavio da se s ponosom pridružuje misiji OceanGatea.

U podmornici su i pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Sulejman.

Dawood je potpredsjednik pakistanskog konglomerata Engro, firme sa sjedištem u Karačiju s portfeljom u energetici, poljoprivredi, petrohemiji i telekomunikacijama.

Među putnicima je vjerojatno i francuski okeanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic.

Službe pregledavaju udaljeno područje sjevernog Atlantika, u blizini olupine koja se nalazi oko 650 kilometara istočno od obale kanadskog Newfoundlanda, na oko četiri hiljade metara pod morem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje