Izražen otvoreni rasizam prema migrantima i islamofobija, a u svrhu propagande spominje se i genocid u Srebrenici.

U porukama desničara koji prave haos u Velikoj Britaniji spominju se Srebrenica i Ratko Mladić
Foto: X.com

Protesti ekstremnih desničara i neredi u Velikoj Britaniji traju već danima, a jučer su mediji prenijeli poruke u kojima su iz organizovali, iz otkrivenih devet grupa na aplikaciji Telegram.

Podsjetimo, protesti su započeli nakon lažne vijesti da je napad na plesni klub u Southportu, gdje su ubijene tri djevojčice, izveo muslimanski migrant, što je ubrzo izazvalo nerede na ulicama širom zemlje.

U porukama koje su britanski mediji prenijeli lokalni lideri su pozivali stanovnike na izlazak na proteste, a sam sadržaj poruka bio je izrazito uvredljiv. U njima su izraženi otvoreni rasizam prema migrantima i islamofobija, a u svrhu propagande spominje se i genocid u Srebrenici.

 Jedan neimenovani korisnik je poslao fotografiju iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari i to nazvao "rješenjem za migrante", te kazao da neredi trebaju postati "Srebrenica 2.0.". Isti korisnik je jedan od administratora grupe koja broji 14.000 članova i navodno je iz Finske.

Pored toga, podijeljen je i snimak osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Riječ je o snimku njegovog ulaska u Srebrenicu i govora o "buni protiv Dahija", koji često cirkuliše desničarskim kanalima u Velikoj  Britaniji. 

Inače, ekstremno desne grupe u Velikoj Britaniji već duži period negiraju genocid u u Srebrenici, u svrhu svoje antimuslimanske kampanje, a neformalni lider protesta Tommy Robinson je na stranici svoje grupe "EDL" imao posvećenu sekciju negiranju genocida u Srebrenici, nazivajući to lažima.