U napadu na furgon u Sirtu ukradeno 54 miliona dolara
Foto: Tuzlanski.ba

Naoružani ljudi su u ponedjeljak napali furgon za prijevoz novca u Sirtu, u središnjem dijelu Libije, i ukrali više od 54 miliona dolara u libijskim dinarima i devizama, objavila je libijska agencija Lana.

libija- Furgon za prijevoz novca je napalo deset teško naoružanih muškaraca (...) koji su ukrali svotu od 53 miliona libijskih dinara - (42 miliona dolara) i ekvivalent od više od 12 miliona dolara u američkim novčanicama i eurima, navela je agencija.

Prema navodima agencije, koja se poziva na zaposlenika ogranka libijske Centralne banke u Sirtu, koji je bio u furgonu, novac je prevezen iz Tripolija u Sirt avionom.

Furgon je napadnut na cesti između aerodroma i grada, koji se nalazi 500 kilometara istočno od Tripolija, dodala je agencija, bez preciziranja da li je u napadu bilo žrtava.

Samo jedno sigurnosno vozilo je pratilo furgon, a agenti sigurnosti "se nisu mogli oduprijeti napadačima", jednostavno je objasnio izvor.

Posljednje uporište režima Muamera Gadafija je palo u ruke pobunjenika 2011. godine, dok je grad Sirt bio relativno pošteđen od vala sukoba koji potresaju zemlju nakon pada bivšeg režima. (Fena)