"Istraga je još u toku, a dodatne informacije ćemo dati naknadno u koordinaciji sa javnim tužilaštvom", istaknuto je.

U Minhenu ubijen austrijski državljanin porijeklom iz BiH
Foto: Nielsen News

Njemačka policija objavila je da je muškarac koji je ubijen u pucnjavi u Minhenu 18-godišnji austrijski državljanin. 

Njemačka policija pucala je i usmrtila osumnjičenog za pucnjavu u blizini izraelskog generalnog konzulata u Minhenu, rekao je bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann.

U mobitelu pronađen materijal sa propagandom

Automobil koji je dovezao na mjesto zločina imao je salzburške registarske oznake. Prema informacijama BILD-a, muškarac bosanskih korijena navodno je tu živio.

2023. prijavljen je zbog sumnje u članstvo u terorističkoj organizaciji i širenje propagande IS-a.

Austrijske vlasti pronašle su islamističku propagandu na njegovom mobitelu - državno tužilaštvo je u međuvremenu odustalo od slučaja.

"Čovjek je nosio dugu pušku i ispalio je nekoliko hitaca", kazao je Herrmann navodeći da su policijske snage upozorene i da su vrlo brzo reagovale na prijetnju.

Ministar je istakao da se incident dogodio u blizini Muzeja zločina nacističkog režima, koji se nalazi u blizini američkog kulturnog centra Amerikahaus i izraelskog generalnog konzulata u centru Minhena.

Herrmann je kazao da se istražuje motiv napada.

"Očigledno je da ne može biti slučajnost da neko parkira svoj auto direktno na vidiku izraelskog generalnog konzulata, a zatim obiđe zgradu sa oružjem i počne da puca", rekao je Herrmann.

Portparol minhenske policije Andreas Franken potvrdio je da je osumnjičeni 18-godišnji austrijski državljanin, ali je odbio dati bilo kakve dodatne detalje zbog istrage koja je u toku.

"Istraga je još u toku, a dodatne informacije ćemo dati naknadno u koordinaciji sa javnim tužilaštvom", rekao je Franken.

Javni emiteri WDR, NDR i "Sueddeutsche Zeitung" ranije su objavili da je osumnjičeni vlastima poznat kao vjerski ekstremista.

Policija je nakon pucnjave ogradila ulice oko generalnog konzulata Izraela, a iz predostrožnosti su u tom području raspoređene specijalne policijske jedinice.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela saopćilo je da u incidentu nisu povrijeđene diplomate ili neko od uposlenika konzulata.