U sklopu instalacije pod nazivom "Eho izgubljene nevinosti", u galeriji je postavljeno 15.000 plišanih medvjedića, a kako bi skrenuli pažnju na hiljade djece ubijene u izraelskim napadima koji traju od 7. oktobra prošle godine.

Foto: Anadolu Agency | Svaki medvjedić na majici ima simboličnu poruku

Oko 15.000 plišanih medvjedića izloženo je u Dohi, glavnom gradu Katara, kako bi skrenuli pažnju na palestinsku djecu koja su ubijena u izraelskim napadima na Pojas Gaze. 

Sirijski umjetnik i dizajner Bashir Muhammed organizovao je u galeriji na otvorenom “Barahat Meseyreb“ događaj kako bi odao počast ubijenoj djeci Gaze.

U sklopu instalacije pod nazivom "Eho izgubljene nevinosti", u galeriji je postavljeno 15.000 plišanih medvjedića, a kako bi skrenuli pažnju na hiljade djece ubijene u izraelskim napadima koji traju od 7. oktobra prošle godine.

Svaki medvjedić je imao crnu majicu na kojoj je pisalo: "Ja nisam samo broj. Ja sam osoba. Imam identitet. Imam domovinu. Ja sam Palestina. Slobodna Palestina".

Plišani medvjedići koje je izložio Barahat Meseyreb u saradnji sa Qatar Charity Foundation i White Event Company će biti prodati i donirani Gazi preko Qatar Charity Foundation. Sav prihod će biti doniran djeci žrtvama rata u Gazi.

Instalacija "Eho izgubljene nevinosti" će biti otvorena do 26. septembra.

"Želio sam pokazati da oni nisu samo broj", rekao je Bashir Muhammed.

Za ovu instalaciju inspirisalo ga je dijete kojem je u jednom izraelskom napadu ubijena porodica, a koje je u ruci držalo plišanog medvjedića.

"Ovo je humanitarna umjetnička instalacija koja se sastoji od 15.000 plišanih medvjedića, od kojih svaki predstavlja djecu koja su ubijena u Gazi od 7. oktobra 2023. godine. Kada sam započeo projekat, broj ubijene djece bio je manji od 4.000. Međutim, danas je ta brojka premašila 15.000 i nastavlja da raste", istakao je Muhammed.

Poručio je da je "svaki plišani medvjedić u instalaciji predstavlja dijete iz Gaze zatvoreno u betonskom bloku, što simbolizira razaranja izazvana izraelskim napadima od 7. oktobra".

"Danas sam i sretan i tužan u isto vrijeme. Sretan sam jer će prihod od svakog plišanog medvjedića koji se ovdje proda biti potrošen za djecu Gaze i dat će im nadu, a tužan sam jer ono što se dešava u Gazi još uvijek traje", rekao je Muhammed Al Ruwaysi, jedan od posjetilaca izložbe.

U napadima koje je Izrael izveo na Pojas Gaze od 7. oktobra, ubijena su 41.252 Palestinca, uključujući najmanje 16.795 djece i 11.378 žena, a 95.497 ih je ranjeno.