U četvrtak je Švedska postala prva zemlja van Afrike koja je potvrdila slučaj Clade Ib.

U Evropi zabilježen prvi slučaj majmunskih boginja: Visok rizik za putnike
Foto: Ilustracija

Zaraza je stigla u Švedsku samo 24 sata nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija drugi put u dvije godine ovu visoko zaraznu bolest proglasila globalnom javno-zdravstvenom krizom.

Više uvezenih slučajeva novog soja boginja pojavit će se u Evropi u nadolazećim sedmicama, ali rizik od trajnog prenosa ostaje nizak. 

Agencija za prevenciju bolesti je u petak povisila svoju procjenu rizika za sporadične slučajeve majmunskih boginja u Evropi na umjerenu. Rizik je visok za putnike u pogođena područja u Africi u bliskom kontaktu s lokalnim ljudima, a umjeren za njihove kontakte.

"Bit će još slučajeva u nadolazećim sedmicama. To je očekivanje, ali što se tiče rizika za opću evropsku populaciju, moramo reći da je naša procjena da je rizik trenutno veoma nizak",kazala je direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Pamela Rendi-Wagner u intervjuu.

Pozvala je evropske zemlje da pojačaju pripravnost i podignu svijest kako bi se spriječilo daljnje širenje.

Vezani članak Budite oprezni: Izdate preporuke o prevenciji i ponašanju u slučaju pojave majmunskih boginja

Epidemija boginja u Demokratskoj Republici Kongo uzrokovana dvjema različitim oblicima boginja, endemskim oblikom i novim izdankom nazvanim Clade Ib, izazvala je globalnu brigu nakon što se proširila na više zemalja u Africi.

U četvrtak je Švedska postala prva zemlja van Afrike koja je potvrdila slučaj Clade Ib. WHO je u srijedu proglasio izbijanje globalne zdravstvene opasnosti.

Evropski CDC preporučio je da agencije za javno zdravstvo planiraju i pripreme se za brzo otkrivanje svih slučajeva Clade Ib koji bi mogli dospjeti u Evropu.

Predviđa se da će uticaj tog soja virusa biti nizak u Evropi ako se provedu odgovarajuće mjere nadzora i kontrole, koristeći stručnost stečenu kada se drugi soj mpoxa, Clade II, proširio globalno 2022. godine.

Tokom tog vanrednog stanja virus se proširio uglavnom među muškarcima koji su imali spolne odnose s muškarcima, a promjena ponašanja i vakcina pomogla su da se u Evropi stavi pod kontrolu.

Mpox je virusna zaraza koja uzrokuje simptome slične gripi i gnojne lezije, a iako je obično blaga, u rijetkim slučajevima može biti fatalna. Širi se bliskim kontaktom, uključujući seksualni kontakt, a čini se da se Clade Ib lakše širi među ljudima nego drugi oblici virusa, iako postoje mnoga otvorena pitanja o njegovoj ozbiljnosti i prenosivosti, kaže Randi-Wagner.

Svako sa simptomima i istorijatom putovanja ili kontaktom s putovanjima u pogođena područja u Africi treba odmah kontaktirati liječnika, dodala je.

"Testirajte, testirajte, testirajte kako bismo što prije pronašli sumnjive slučajeve u Evropi i izbjegli daljnje širenje", navodi ona evropskim agencijama za javno zdravstvo.