Ben-Gvirove izjave izazvale bijes u islamskom svijetu i uznemirile sve ljude "zdravog razuma".

Turska: Izjave o izgradnji sinagoge u Al-Aksi izazivaju bijes u islamskom svijetu
Foto: Anadolija

Turska je poručila da je plan izraelskog ministra da izgradi sinagogu u kompleksu Al-Akse "novi i izuzetno opasan" pokušaj da se promijeni status i identitet Jerusalema (Al-Quds).

"Izjave izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira u vezi sa izgradnjom sinagoge u džamiji Al-Aksa novi su i izuzetno opasan primjer napora Izraela da promijeni status i identitet Al-Qudsa i ovog svetog mjesta“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Također se dodaje da su Ben-Gvirove izjave izazvale bijes u islamskom svijetu i uznemirile sve ljude "zdravog razuma".

U saopštenju se navodi da provokacije "protiv džamije Al-Aksa, svetog mjesta koje pripada isključivo muslimanima, vrijeđaju osjećaje muslimana i izazivaju tenzije u cijelom svijetu."

Naglašeno je da izraelski napadi na Palestince sve više ugrožavaju regionalnu i globalnu stabilnost, te se apeluje na međunarodnu zajednicu da zaustavi izraelsku agresiju i zaštiti Palestince.

Ben-Gvir je u ponedjeljak izjavio da Jevreji imaju pravo da se mole u džamiji Al-Aksa, rekavši da bi izgradio sinagogu na tom mjestu.

Ovo je prvi put da izraelski ministar otvoreno govori o izgradnji sinagoge unutar kompleksa džamije. Međutim, Ben-Gvir je posljednjih mjeseci više puta pozivao da se dopusti jevrejska molitva na tom lokalitetu.

Njegov poziv je uslijedio nakon brojnih upada ilegalnih izraelskih doseljenika u kompleks Al-Akse, pred očima izraelske policije koja spada pod odgovornost ministra krajnje desnice.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.