Tunel ispod Bosfora spojio Evropu i Aziju (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Tunel Marmaray spaja evropsku i azijsku stranu Istanbula, dug je 13,6 kilometara i nalazi se 60 metara ispod morske površine.

bosfor tunel anadolija mainŽeljeznički tunel Marmaray ispod Bosforskog moreuza, koji povezuje evropsku i azijsku stranu Istanbula, počeo je s radom, postavši tako najdublji tunel te vrste u svijetu.

Jedan od velikih infrastrukturnih projekata, kojeg je pokrenula Vlada turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, realizovan je uz finansijsku pomoć Vlade Japana i Evropske investicione banke.

Erdogan je godinama bio zagovornik tog projekta, koji je zamislio još turski sultan Abdulmecit 1860. godine.

Radovi na tom megaprojektu počeli su 2004. godine, a ukupna cijena gradnje iznosi četiri milijarde dolara.

Tunel Marmaray je dug 13,6 kilometara, smješten je 60 metara ispod morske površine i turska Vlada tvrdi da se radi o najdubljem tunelu na svijetu, prenose agencije.

Dva praznika

Otvaranje ovog ambicioznog projekta poklapa se sa 90. godišnjicom osnivanja moderne Turske.

"Turska će dva praznika slaviti zajedno. Slavimo 90 godina Republike i realizaciju 150 godina starog sna o tunelu ispod Bosfora", kazao je ministar prometa Binali Yildirim, prenosi Fena.

Erdogan, bivši istanbulski gradonačelnik, oživio je plan o gradnji tunela s drugim megagrađevinskim projektima u Istanbulu, gradu sa blizu 16 miliona stanovnika, uključujući gradnju trećeg aerodroma i trećeg mosta preko Bosfora, prenosi Business.hr.

Svečano otvaranje tunela desilo se danas u 14 sati, a poseban gost bio je japanski premijer Shinzo Abe, jer je Japanska banka za međunarodni razvoj stala iza projekta s milijardom dolara.