Trump smijenio direktora Agencije za cyber sigurnost zbog izjave da su izbori bili regularni
Foto: Tuzlanski.ba

Američki predsjednik Donald Trump smijenio je direktora federalne agencije nakon što je izjavio da su predsjednički izbori 2020. godine održani u skladu sa zakonima i propisima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trump je na Twitteru objavio da je otpustio Chrisa Krebsa, direktora Agencije za cyber sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA) pri Odjelu za nacionalnu sigurnost.

Također je dodao da je netačna nedavna izjava Krebsa kojom je potvrdio da su izbori bili regularni.

"Nedavna izjava Chrisa Krebsa o sigurnosti izbora 2020. bila je krajnje netačna, jer je bilo masovnih nepravilnosti i prevara - uključujući i glasanje mrtvih ljudi, posmatračima nije dozvoljen ulazak na biračka mjesta, propusti sa glasačkim aparatima koji su preusmjerili glasove Trumpa Bidenu i mnogi drugi", naveo je Trump.

Iz CISA-e je nedavno saopćeno da su predsjednički izbori bili regularni.

"Izbori održani 3. novembra bili su najsigurniji u američkoj historiji. Nema dokaza da je bilo koji glasački sistem izbrisao ili izgubio glasačke listiće, ili da je na bilo koji način bio kompromitiran", navodi se u saopćenju.

Prema neslužbenim rezultatima američkih predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, pobjedu je odnio kandidat demokrata Joe Biden. Međutim, aktuelni američki predsjednik i republikanski kandidat Trump tvrdi da su na izborima zabilježene "prevare" i da je on pobijedio.