Troje španskih turista ubijeno u Afganistanu
Foto: Tuzlanski.ba

Troje španskih turista i jedan Afganistanac ubijeni su iz vatrenog oružja u petak u Bamyanu, turističkom gradu u središnjem dijelu Afganistana, objavili su španski i afganistanski službeni izvori.

Španski premijer Pedro Sánchez napisao je na društvenoj platformi X da je "šokiran viješću o ubistvu španskih turista u Afganistanu".

Špansko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je konzularna jedinica za hitne slučajeve u potpunosti mobilizirana te da se žrtvama i njihovim porodicama pruža pomoć.

Četiri osumnjičenika uhapšena su na mjestu događaja u Bamiyanu, vrhunskom turističkom području, a dužnosnici su rekli da je istraga u toku. Za sada nito nije preuzeo odgovornost za napad.

Ranije u petak, glasnogovornik talibanskog ministarstva unutrašnjih poslova, Abdul Mateen Qani, rekao je da su četiri druga stranca i tri Afganistanca ranjena u napadu, ne navodeći nacionalnost stranih žrtava.

Stanovnik, koji nije želio biti imenovan, rekao je da je "čuo zvukove uzastopnih pucnjeva, a gradske ulice koje vode do mjesta događaja odmah su blokirale sigurnosne snage".

Planinski Bamiyan dom je UNESCO-ve svjetske baštine i ostataka dviju divovskih statua Bude koje su talibani raznijeli tijekom svoje prethodne vladavine 2001.

Otkako su preuzeli Afganistan 2021., talibani su obećali obnoviti sigurnost i potaknuti mali, ali rastući broj turista u zemlju.

Napad u petak bio je jedan od najozbiljnijih napada na strane državljane otkako su strane snage napustile zemlju i talibani preuzeli vlast.