Trinaest država u zajedničkom pismu upozorilo Izrael zbog velike ofanzive na Rafah
Foto: Tuzlanski.ba

Više od deset država poslalo je zajedničko pismo Izraelu, upozoravajući ovu zemlju zbog velike kopnene ofanzive u Rafahu, najjužnijem gradu Pojasa Gaze, objavili su mediji u petak, prenosi Anadolu.

Zajedničko pismo, koje su potpisali ministri vanjskih poslova 13 država, uključujući velike ekonomije i demokratije, poslano je u srijedu Vladi Izraela, a u njemu se traži i da omoguće nesmetan humanitarni pristup opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

"Potpisale su ga države G7 Kanada, Njemačka, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija, kao i Australija, Danska, Finska, Holandija, Novi Zeland, Južna Koreja i Švedska", piše njemački dnevnik “Suddeutsche Zeitung“.

U pismu su ministri ponovo potvrdili podršku pravu Izraela na samoodbranu od palestinske grupe Hamas, ali i upozorili na veliku vojnu ofanzivu na Rafah, ističući da bi to imalo "katastrofalne posljedice po civile“.

Naglasili su da Vlada Izraela mora učiniti sve što je moguće da ublaži razornu i sve goru humanitarnu krizu u Pojasu Gaze. Ministri su zatražili da Izrael otvori sve granične prelaze, uključujući i prelaz Rafah, kako bi osigurao isporuku hitno potrebne humanitarne pomoći palestinskim civilima.

U pismu se traži od izraelskih vlasti da omoguće pristup međunarodnim humanitarnim organizacijama, kao i Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Gazi, osiguraju sigurnost humanitarnih radnika i međunarodnog osoblja, te izdaju dovoljno dozvola za lokalne vozače kamiona.