Talibani danas biraju novog lidera
Foto: Tuzlanski.ba

Militanti iz pakistanskog talibanskog pokreta sastaju se danas da bi izabrali novog lidera nakon što je Hakimula Mehsud poginuo u jučerašnjem raketnom napadu bespilotne letjelice, izjavili su zvaničnici obavještajnih službi.

talibanIsti zvaničnici navode da se komitet talibanskog rukovodstva sastao na nepoznatoj lokaciji u plemenskom regionu Sjeverni Vaziristan.

Očevici su izjavili da bespilotne letjelice i danas lete nad Sjevernim Vaziristanom i da su u gradovima Mir Ali i Miran Šah pristalice talibana otvarale vatru.

Prema izjavama tri zvaničnika pakistanske obavještajne službe i članova talibanskog rukovodstva, dva glavna kandidata za rukovodeću funkciju umjesto ubijenog Mehsuda su Mula Fazlula iz doline Svat na sjeverozapadu Pakistana i Kan Sajid iz plemenske oblasti Južni Vaziristan.

Zvaničnici ističu da je među kandidatima i Omar Halid Kurasani iz plemenske oblasti Mohmand, ali da on nema tako veliku podršku kao ostala dvojica.

Zvaničnici nisu željeli da budu imenovani, jer nisu ovlašteni za razgovor sa medijima.

Mehsud je ubijen juče u selu izvan Miran Šaha od eksplozija više projektila ispaljenih na kompleks neposredno po dolasku vozila u kojem se on nalazio. Osim Mehsuda, ubijena su još četiri osumnjičena militanta, među kojima su njegov rođak, stric i jedan od članova obezbjeđenja. Identitet četvrte osobe nije poznat.

Mehsud se nalazio na američkoj listi najtraženijih militanata i za njega je ponuđena nagrada od pet miliona dolara. (Srna)