Vatrogasne ekipe su se tokom noći borile sa vatrenom stihijom, a napori na gašenju su nastavljeni i jutros.

Šumski požari bjesne u zapadnim provincijama Turske
Foto: Anadolu Agency

Više šumskih požara i dalje je aktivno u provincijama Aydin, Izmir i Manisa u zapadnoj Turskoj, a vatrogasci neumorno rade na obuzdavanju širenja plamena, javlja Anadolu.

U okrugu Bozdogan u Aydinu, vatrogasne ekipe se iz zraka i sa kopna bore protiv požara koji je u petak izbio u gornjim dijelovima naselja Alhisar. Vatra se širila i zahvatila nekoliko sela. Vlasti su evakuisale neke kuće u naselju Ormepinar kao mjeru predostrožnosti.

U međuvremenu, provincija Izmir se bori sa požarima u tri okruga. Veliki požar u Karsiyaki, koji je počeo u četvrtak, proširio se na stambena naselja i industrijsku zonu, pri čemu su evakuisana tri naselja.

Vatrogasne ekipe su se tokom noći borile sa vatrenom stihijom, a napori na gašenju su nastavljeni i jutros.

U četvrti Balikliova i naselju Sasal u Izmiru, u subotu su izbili dodatni požari u šumskim područjima. Vatrogasne ekipe su se tokom cijele noći borile sa vatrenom stihijom.

U provinciji Manisa, šumski požar koji je izbio u srijedu u okrugu Gordes proširio se na okruge Salihli i Golmarmara.

Regionalna direkcija za šumarstvo Izmir rasporedila je značajne resurse, uključujući sedam helikoptera, 66 vatrogasnih vozila i 550 ljudi za suzbijanje požara. Nekoliko sela je evakuisano.

Vlasti apeluju na stanovnike da ostanu na oprezu jer vatrogasci rade na stavljanju situacije pod kontrolu. Uzroci požara se još istražuju.