Stanovnici Gaze su morali da napuste svoje domove i sklonili se u skloništa nakon izraelskih napada koji su počeli 7. oktobra.

Stanovnici Gaze primorani da se sklone u svoje uništene domove zbog uslova u smještajnim centrima
Foto: Anadolu Agency

Stnovnici se sada radije vraćaju u svoje uništene domove zbog teških uslova života tamo.

Porodica Al-Kahlut, čije su kuće bile meta izraelskog bombardovanja, vratila se u svoje kuće na sjeveru, koje su u ruševinama, nakon što su neko vrijeme boravile u centrima za sklonište u regionu.

Šezdesetogodišnji Ismail Ahmed El-Kahlut izjavio je da je u ruševinama njihove kuće postavio improvizovani šator sa ćebadima i komadima tkanine.

Pedesettrogodišnja Afire El-Kahlut, koja je u napadima izgubila sina, izjavila je da su se smjestili u sklonište nakon što im je kuća oštećena u napadu, ali da su se vratili u svoje porušene kuće jer su škola i bolnica bili nehigijenski.

Navodeći da se nalaze u psihički lošem stanju, ali i fizičkim nemogućnostima, Al-Kahlut je dodala da djeca u Gazi treba da žive kao ostala djeca na svijetu.

Navodeći da pate od insekata i pasa koji lutaju ulicama u području u kojem žive, Al-Kahlut je navela da je svjedočila kako neki stanovnici Gaze beru lišće sa drveća i jedu ga.