Sirijska opozicija čuva kršćane tokom božićnih praznika
Foto: Tuzlanski.ba

Oko 150 kršćana u Suveydi na jugu Sirije u miru slavi najveći katolički blagdan Božić.

Ova sirijska pokrajina nalazi se pod kontrolom sirijske opozicije koja osigurava jedinu crkvu na području Harbe u Suveydi kako bi grupa kršćana na miru obavila vjerske dužnosti.

Poduzeli su opsežne sigurnosne mjere na putevima koji vode do crkve kao i na ulazima i izlazima iz ovog mjesta. U okolini crkve nalaze se vojnici sirijske opozicije koji stražare kako bi kršćani na miru proveli ovaj praznik.

Mjerama koje je poduzela sirijska opozicija zadovoljni su malobrojni kršćani Seveyde koji su povodom božićnih i novogodišnjih praznika ukrasili svoje domove.

Ovo mjesto poznato je kao jedino u kojem živi većinsko kršćansko stanovništvo.

George Bisara, jedan je od mještana, za AA je ispričao da je Harba najbolji primjer suživota muslimana i kršćana.

"Do sada nismo imalo ni najmanji nesporazum. Svako poštuje praznik i jednih i drugih. Ovdje imamo muslimanske porodice koje su u ratu izgubile nekoga svoga. Zbog poštovanja prema njihovoj voli praznujemo u kućnoj atmosferi", pojasnio je Bisara.

Ebu Saddam, jedan od komandanata Slobodne sirijske vojske, izjavio je da žele da kršćani praznik proslave u miru i na najbolji način.

"Mi ih čuvamo. Čuvamo crkve i vjerske objekte. Ovdje smo kako bi kršćani Harbe sigurno proveli vjerske obrede", poručio je on.