Foto: Tuzlanski.ba

Pravosuđe Islamske Republike zaprijetilo je ženama koje se otkrivaju u javnosti, kao i ljudima koji stoje iza talasa hemijskih napada na učenice.

Glavni sudija Gholam-Hossein Mohseni-Ejei rekao je u ponedjeljak u Esfahanu (Isfahan) da će žene koje krše islamski kodeks oblačenja - ili hidžab - biti kažnjene, potvrđujući da je zakon i dalje na snazi ​​nakon mjeseci nemira i smrtonosnog gušenja protesta koje su pokrenuli smrt u pritvoru 22-godišnjeg Mahse Aminija.

Jedan od načina građanske neposlušnosti Iranki u proteklih šest mjeseci bilo je skidanje marama na javnim mjestima, piše  Iran International.

"Skidanje hidžaba jednako je pokazivanju neprijateljstva prema Islamskoj Republici i njenim vrijednostima. Žene koje se upuste u takav nemoralan čin bit će kažnjene, progonit ćemo ih bez milosti", rekao je Ejei.

Hidžab je bio sporno pitanje posljednjih mjeseci u Iranu.

Također u ponedjeljak, Mehdi Bayati, sekretar vladine radne grupe "Čvrst život", rekao je da je Bog učinio hidžab obaveznim za muslimane prema Kur'anu, iako je to već dugo predmet rasprave.

Preko hiljadu iranskih djevojčica u različitim školama pretrpjelo je napade "blagim otrovom" od novembra, prema državnim medijima i zvaničnicima, a neki političari sugerišu da su mogle biti na meti vjerskih grupa koje se protive obrazovanju djevojčica. (Tuzlanski.ba)