Saudijci objavili video kojim dokazuju da princ nije ubijen (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Saudijska Arabija je objavila snimak u kome se navodno vidi kako je princ Mohamed Bin Salman živ, želeći da pobije glasine da je ubijen u pokušaju državnog udara.

Snimci pokazuju kako Salman pozdravlja predsjednika Jemena Abdraba Mansur Hadija u Džedi, a kako tvrdi Al-Arabija, tema razgovora na sastanku su bili događaji u toj zemlji.

Video je objavljen nakon tvrdnji da je Salman ubijen 21. aprila u Rijadu, u pokušaju državnog udara, a nedjelju dana nakon što je režim objavio fotografije Salmana na sastanku Savjeta za ekonomske odnose i razvoj.

Saudijska Arabija je uvijek negirala da je bilo kakvog pokušaja puča, tvrdivši da su video snimci pucnjave u palati zapravo pokušaj čuvara da obore dron, piše portal CdM.

Iranski mediji špekulirali su da je princ Salman uhapšen ili čak ubijen tokom državnog udara.

Iran i Saudijska Arabija su žestoki rivali na Bliskom Istoku, a obje strane žele veći uticaj u regionu, uključujući Liban i Jemen.

Iranski dnevnik Kaihan tvrdi da su najmanje dva metka pogodila Salmana u sukobima 21. aprila u Rijadu.

Špekulaciju je potkrijepila činjenica da se Salman nije susreo sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom tokom njegove posjete Rijadu krajem aprila, ali su sastanku prisustvovali kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud i ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir.

"Postoji dosta dokaza koji ukazuju na to da je odsustvo od skoro 30 dana Mohameda bin Salmana, prestolonasljednika Saudijske Arabije, posljedica incidenta koji je skriven od javnosti", tvrde u Kaihanu. (Tuzlanski.ba)