SAD: Uragan Irma oslabio na prvu kategoriju
Foto: Tuzlanski.ba

Intenzitet uragana Irma koji je pogodio saveznu američku državu Floridu i koji se kreće ka sjeverozapadu, oslabio je na prvu kategoriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Jačina uragana smanjena je na 135 kilometara na sat.

Irma se primakla na 40 kilometara sjeveroistično od Tampe.

U ranijem saopćenju američkog Nacionalnog zavoda za uragane navedeno je kako bi uragan u jutarnjim satima po lokalnom vremenu mogao na sjeveru Floride i jugu Georgije preći u tropsku oluju.

Uragan Irma je iza sebe na pogođenim područjima ostavio značajnu materijalnu štetu. Oko četiri miliona stambenih i poslovnih objekata ostalo je bez napajanja električnom energijom, zbog čega je u toj saveznoj državi proglašena zabrana izlaska na ulice sve do jutra.

Snažan vjetar u Miamiju je prevrtao stabla, a u Fort Lauderdaleu srušena su i četiri krana.

Zbog uragana je tokom vikenda u toj državi otkazano oko 9.000 letova. Međunarodni aerdorom Miami bit će zatvoren i danas.

Zvaničnici su ranije istakli kako su od posljedica uragana Irma smrtno stradale tri osobe. Uragan je prije nego što je pogodio SAD, na Karibima odnio najmanje 28 života.

Donesena je odluka o evakuaciji gotovo trećine stanovništva u Floridi (oko 6,5 miliona ljudi), a vanredno stanje je (u cjelosti ili djelomično) proglašeno u državama North Carolina, South Carolina, Georgia i Virginia.