Rekordna proizvodnja opijuma u Afganistanu
Foto: Tuzlanski.ba

Proizvodnja opijuma u Afganistanu dostigla četiri odsto bruto domaćeg poizvoda

opium 2024170cProizvodnja opijuma u Afganistanu dostigla je ove godine rekordni nivo, uprkos naporima međunarodne zajednice tokom protekle decenije da suzbije proizvodnju i trgovinu narkoticima u toj zemlji, navedeno je u danas objavljenom godišnjem izvještaju agencije Ujedinjenih nacija za kontrolu narkotika.

Područja pod zasadom proširila su se za 36 odsto u 2013. godini, navela je agencija UN-a koja je u izvještaju istakla da je proizvodnja opijuma, glavnog sastojka heroina, porasla za gotovo 50 odsto u poređenju s prošlom godinom, prenijela je agencija AP.

Proizvodnja opijuma dostigla je 5.500 tona, u vrijednosti od 950 miliona dolara ili što je četiri odsto bruto domaćeg poizvoda u 2013. godini. Povlačenje koalicionih trupa iz Afganistana iduće godine najvjerovatnije će pogoršati situaciju u toj oblasti, rekao je predstavnik agencija UN-a u Kabulu Jean Lick Lemaye, prenosi Tanjug.

Lemaye je upozorio da će se, kada međunarodna pomoć ode, afganistanska vlada u velikoj mjeri oslanjati na nelegalne izvore prihoda.