Putin: Spremni smo pregovarati s Ukrajinom, mirovni proces ovisi o njima
Foto: Tuzlanski.ba

Ukrajinske vlasti odbile su pregovarati s Rusijom prošlog proljeća, uprkos spremnosti Moskve da razgovara o uslovima mirovnog sporazuma, pa sada mirovni proces u potpunosti ovisi o Kijevu, rekao je predsjednik Vladimir Putin na jučerašnjem sastanku s afričkim čelnicima.

“Nakon povlačenja naših trupa iz okoline Kijeva - a to smo zamoljeni da učinimo kako bismo stvorili uslove za sklapanje konačnog sporazuma - kijevske vlasti su napustile sve prethodne dogovore. Stoga vjerujem da je lopta u potpunosti na njihovoj strani”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je dao do znanja da neće otkriti uslove sporazuma prema kojem se strane kreću. Istodobno je kazao kako je neutralni status Ukrajine od temeljne važnosti za Rusiju.

Moskva je pažljivo proučila prijedloge za postizanje mira u Ukrajini koje su izradile afričke zemlje, dodao je Putin. Uvjerio je da Rusija cijeni uravnotežen pristup afričkih država u pronalaženju rješenja sukoba i njihovo odbijanje da podrže "antirusku kampanju". Obećao je da će njihove ideje shvatiti "vrlo ozbiljno i s velikom pažnjom".

"Mi sa svoje strane nikada nismo odbijali pregovore, uvijek smo govorili da smo spremni nastaviti dijalog", rekao je Putin.

Moskva i Kijev nisu objavili nacrt mirovnog sporazuma o kojem se raspravljalo prošlog proljeća. Putin je tek pokazao dokument afričkim čelnicima na sastanku u junu. Kako su pisali ruski mediji, dokument je predviđao fiksiranje stalnog neutralnog statusa u Ustavu Ukrajine uz pomoć zemalja jamaca - Rusije, SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Kine. (Index.hr)