Putin o proširenju NATO-a: Ne izmišljajte mitološke ruske prijetnje, saradnja je jedina opcija
Foto: Tuzlanski.ba

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako Sjedinjene Američke Države sa svojim NATO partnerima vode kratkoročnu politiku jačanja vojnih kapaciteta i proširenja Alijanse, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Za nas je to jasan pokazatelj da naši partneri u Evropi i SAD-u vode kratkovidu politiku i ne gledaju korak unaprijed. Naši zapadni partneri su odveć izgubili tu naviku", kazao je Putin u intervjuu za francuski list "La Figaro".

Putin je istakao kako su američki i evropski političari nakon raspada Sovjetskog saveza uvjeravali zvaničnu Moskvu da se NATO alijansa neće širiti.

"Tada su bili i prijedlozi da se formira zajednički sigurnosni sistem", kazao je Putin i dodao da bi u tom slučaju bilo izbjegnuto jednostrano povlačenje SAD-a iz Sporazuma o antibalističkim projektilima i izgradnja antiraketnih elemenata u Evropi.

On je također kazao da ti američki potezi predstavljaju rizik za međunarodnu sigurnost i krše osnovne principe ravnoteže snaga.

Pozivajući Zapad da prestane izmišljati mitološke ruske prijetnje i hibridne ratove, ruski predsjednik Putin je kazao kako je jedina ispravna opcija saradnja na svim poljima, uključujući i sigurnost. (AA)