Predsjednik Brazila Luiz Inácio Lula da Silva proglasio trodnevnu žalost nakon pada aviona u kojem je poginula najmanje 61 osoba.

Pronađena crna kutija aviona koji se srušio u Brazilu: Objavljeni novi detalji
Foto: CNN Brazil

Istražitelji su pronašli crnu kutiju, a tijela su izvlačena do kasno u noć. Objavljeno je i da su svi putnici bili državljani Brazila.

Medicinski tim je radio na identifikaciji žrtava, a očekuje se da će uskoro i zvanično biti obaviještene porodice poginulih. Tijela žrtava će biti prebačena u Institut za pravnu medicinu u Campinasu.

Voepass Linhas Aéreas revidirao je broj poginulih na 61 osobu – 57 putnika i 4 člana posade.

Brazilska agencija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je u petak da su avion koji se srušio i njegova posada bili sposobni za let.

Avion kojim je upravljao Voepass koji se srušio u blizini grada Vinhedo bio je “ATR-72, proizveden 2010. godine i u dobrom operativnom stanju, sa važećim sertifikatima o registraciji i plovidbenosti. Na letu su u trenutku nesreće bila četiri člana posade i svi su bili propisno licencirani i valjane kvalifikacije”, navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

Uzrok nesreće još se istražuje, a u istrazi učestvuje više agencija.

Snimak iz zraka

CNN je objavio snimak iz zraka na kojem se vidi olupina u neposrednoj blizini kuće u Vinhedu – stambenoj četvrti u zapadnom dijelu Sao Paula.

Podaci o praćenju leta sa Flightradara24 pokazuju da je avion pao sa otprilike 17.000 stopa (više od 5.000m) za samo jednu minutu. Jedan očevidac rekao je Reutersu da je avion pao na krov kuće jednog starijeg para.

Na snimcima iz zraka se može vidjeti nos aviona i prozori kokpita. Iza toga, izgorjeli ostaci aviona zasipaju tlo, a rep se vidi na nekoliko stabala.

Svjedoci pada aviona

Jedna žena u Vinhedu u Brazilu rekla je da je čula avion prije nego što ga je vidjela.

“Čula sam veoma glasnu buku, veoma blizu sebe. Mislila sam da je dron. Pogledala sam u nebo i vidjela kako se avion okreće”, rekla je Nathalie Cicari za CNN Brasil.

U narednih nekoliko sekundi, Cicari je rekla da je shvatila da nema vremena za trčanje – avion je bio preblizu mjestu gdje je stajala. Rekla je da se sagnula prije nego što je čula glasan zvuk udaranja.

Podaci o praćenju leta sa Flightradara24 pokazuju da je avion pao sa otprilike 17.000 stopa za samo jednu minutu.

“Kada sam shvatila da je prošlo, otišla sam na balkon i vidjela džinovski crni dim kako se diže”, rekao je Cicari.

Drugi očevidac, Felipe Magalhaes, rekao je za Reuters da je takođe čuo avion kako pada. Govoreći na portugalskom, rekao je za novinsku kuću da je pogledao kroz prozor u trenutku kada se srušio.

“Način na koji je pao – istrčao sam iz kuće i otišao da vidim gdje je pao i vidio da je upao u kuću nekoliko starijih ljudi. Poznavali smo ih i iz crkve. I tako sam, prestravljen i ne znajući šta da radim, preskočio zid”, rekao je Magalhaes.

Rekao je da njegova namjera nije bila da vidi olupinu, već da pokuša da pomogne ljudima u susjedstvu, navodi Reuters.

“Moja namjera nije bila da vidim avion, nije bilo ništa – bilo je da izvučem starije iz kuće. Ali nisu hteli da odu zbog svojih životinja”, rekao je Magalhaes i dodao da je avion pao na krov.