EU i njezini lideri prekinuli su kommunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon invazije.

Procurilo Orbanovo tajno pismo Briselu: “Vrijeme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga
Foto: agencije | Orban vjeruje u prekid vatre

Politico je na uvid dobio tajno pismo Viktora Orbana upućeno predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu nakon posjeta Moskvi. "Dmitrij Peskov iz igre, Orban u igru?", piše Politico šokiran onime što zovu "maksimalističkim stavovima" po kojima bi Orban komotno, kažu, mogao na audiciju za glasnogovornika Kremlja.

U pismu stoji, navodi Politico, da "vrijeme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga." Nadalje, podijeljeno je u devet tačaka, a nigdje se ne spominje činjenica da je Putin taj koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Nadalje, kako u pismu Charles Michelu navodi Orban, "ruska strana procjenjuje da Kijev mjesečno gubi oko 40 do 50 hiljada vojnika". Orban ni riječju ne spominje ruske gubitke.

Dodaje i da je Moskva "spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga."

Navodi i da je Putinu poručio kako mnogi u Evropi tvrde da im je u interesu vratiti se u period ekonomskog rasta i trajnog mira.

"No, šansu za mirom umanjuje okolnost da su diplomatski kanali blokirani i da nema direktnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir", piše Orban.

Podsjećanja radi, EU i njezini lideri prekinuli su kommunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon invazije.

U srijedu će ambasadori EU-a u Briselu razgovarati o Orbanovim putovanjima.

"Prođe li mađarski izvještaj u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak", sarkastično je za Politico komentirao jedan diplomat.

"Nijedan stavak ovog pisma ne odražava se u onome što je Evropske unija radila zadnje 2,5 godine", dodaje za Politico.

Nadalje, Orban je u tački osam napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još mogući te dodao da ćemo u "naredna dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke na prvoj liniji nego ikada prije."

Zatim je zaključio da bi Evropa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve više ometen kako se približavaju predsjednički izbori u novembru.

"Političko vodstvo Sjedinjenih Država ograničeno je zbog predizborne kampanje koja je u toku”, napisao je Orbán. “Stoga ne možemo očekivati ​​takav prijedlog iz SAD u nadolazećim mjesecima. Trebali bismo razmotriti — u duhu evropske strateške autonomije — pokretanje evropske inicijative."

Pismo je zaključio riječima: "Nastavit ću razgovore u cilju stvaranja prilika za mir već sljedeće sedmice", prenosi Jutarnji.hr.