Ruska vojska gubit će hiljadu ili više vojnika dnevno na ukrajinskom ratištu u nadolazećoj zimi, procjena je britanskog ministarstva odbrane.

Povećani gubici Rusije: Evo zbog čega će više od hiljadu vojnika dnevno ginuti tokom zime
Foto: Ilustracija - X.com

Britanci očekuju da će ruska vojska pokušavati svladati Ukrajinu u slijedećim mjesecima, uprkos teškim uslovima za borbe.

''Stopa gubitaka u Rusiji vjerovatno će nastaviti biti u prosjeku iznad 1000 dnevno do kraja 2024., uprkos početku zime'', objavilo je britansko ministarstvo odbrane, misleći na vojnike koji su ranjeni ili ubijeni u borbi. Napominje da do danas zimski uslovi nisu rezultirali smanjenjem ofanzivnih operacija ni žrtava zbog ruskog nedostatka manevarskog ratovanja, što zahtijeva bolje vremenske uslove.

Britansko ministarstvo posljednjih mjeseci upozorava da Rusija trpi mnogo veću stopu žrtava u usporedbi s prethodnim godinama jer se oslanja na masu da bi utrla put do pobjede u Ukrajini.

New York Times je u junu izvijestio da su zapadne obavještajne agencije procijenile ruske dnevne gubitke na prosječno 1000 ranjenih ili ubijenih vojnika u maju.

Ukrajina je također izvijestila da je maj bio jedan od najgorih mjeseci u Rusiji, rekavši da je Kremlj dnevno imao više od 1200 žrtava. U posebnoj bilješci britansko ministarstvo odbrane navelo je ove podatke i reklo da ukrajinske snage sada procjenjuju da su ruski gubici u septembru bili čak i veći - 1271 ubijenih ili ranjenih dnevno.

''Od početka sukoba Rusija je vjerovatno pretrpjela više od 648.000 žrtava'', napisalo je ministarstvo.

Objavili su i grafikon ruskih mjesečnih gubitaka od početka rata, a on pokazuje porast iz godine u godinu. Zaključuju da je nagli skok gubitaka vjerovatno posljedica otvaranja novih frontova u Harkivu i Kursku te pojačanih borbi na istočnom bojištu, na kojem Rusija duže vrijeme snažno pokušava zauzeti gradove Pokrovsk i Vuhledar u Donecku.

''Ruske snage vrlo vjerovatno i dalje pokušavaju rastegnuti ukrajinske snage korištenjem mase za nadjačavanje odbrambenih položaja i postizanje taktičkih dobitaka'', dodalo je ministarstvo.

Rusi su zauzeli Vuhledar početkom oktobra, nakon dvije godine borbi. Neki od najkrvavijih sukoba u ratu odvijali su se u tom ukrajinskom uporištu, uključujući neuspjeli napad elitnih ruskih marinaca koji su gotovo istrijebljeni i nesretni nalet tenkovske kolone koji je završio tako što je Moskva izgubila više od 130 oklopnih vozila.