Foto: Tuzlanski.ba

U Austriji, koja je primijenila oštre mjere u borbi protiv nove vrste koronavirusa, otvorene su radnje sa manje od 400 kvadratnih metara, što je prvi korak ka normalizaciji stanja u zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Otvarene su i veće trgovine s građevinskim i vrtnim materijalom uz obavezno pridržavanje strogim higijenskih mjerama poput nošenja maski i držanje razmaka.

Vlada, koja je postepeno provodila stroge mjere od 25. februara, kada je virus prvi put otkriven u zemlji, dozvolila je otvaranje nekih radnji jer je stopa prenošenja virusa smanjena do dva posto.

U tom je kontekstu, dozvoljen je rad radnji veličine manje od 400 kvadratnih metara s tim da je obavezna primjena socijalne udaljenosti uz korištenje maski i dezinfekcijskih sredstava.

Osim radnji, otvoreni su i parkovi i vrtovi, koji su bili zatvoreni zbog pandemije.

Ova odluka vlade smatra se prvim korakom u cilju normalizacije stanja u zemlji.

U Austriji je cilj da se 2. maja otvore i druga mjesta poput tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona, uz poštivanje mjera, kako bi se život u potpunosti normalizovao u toj zemlji.

Iz Ministarstva zdravstva potvrđeno je da je koronavirusom zaraženo 14.159 osoba, a od posljedica zaraze preminule su 384 osobe.

Ozbiljan pad broja novih slučajeva i porast broja ljudi koji se oporavljaju u zemlji u posljednjih 10 dana potvrdio je i ministar zdravlja Rudolf Anschober navodeći da je prva faza borbe protiv pandemije uspješno završena.

Premijer Sebastien Kurz najavio je da će policijski sat trajati do kraja aprila. (Tuzlanski.ba)