Palestinsko rukovodstvo pozvalo na američki pritisak na Izrael
Foto: Tuzlanski.ba

Palestinsko rukovodstvo pozvalo je danas na pojačani američki pritisak na Izrael da zaustavi tekući juriš na Gazu i prisilno protjerivanje Palestinaca iz Jerusalema.

Član Centralnog komiteta Fataha, Hussein al-Sheikh, načelnik generalne obavještajne službe, Majid Faraj, i savjetnik za diplomatska pitanja predsjednika Mahmouda Abbasa, Majdi Khaldi, pozvali su SAD da ulože napor i izvrše svaki pritisak na izraelske okupacione vlasti da odmah zaustave svoje agresija na Gazu, kao i prisilno raseljavanje Palestinaca iz Jerusalema, posebno iz naselja Sheikh Jarrah, te poštuju sveta mjesta.

Zvaničnici su objavili ovo tokom sastanka s američkim izaslanikom za izraelsko-palestinske poslove Hadyjem Amrom, zajedno sa pratećom delegacijom u Ramali.

Izvijestili su Amra i njegovu delegaciju o najnovijim političkim zbivanjima na palestinskim područjima, kao i pitanjima od zajedničkog interesa, te upozorili protiv nastavka izraelske agresije koja bi u potpunosti uništila svaku mogućnost za oživljavanje ozbiljnog mirovnog procesa koji vodi sveobuhvatnom i pravednom rješenju koje osigurava okončanje izraelske okupacije i uspostavljanje palestinske države na osnovu granica iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. (Fena)