Kabinet predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa u petak je pozdravio odluku Međunarodnog suda pravde u kojoj se navodi da je izraelska okupacija palestinskih teritorija od 1967. godine nezakonita.

Palestina poziva međunarodnu zajednicu da prisili Izrael da okonča okupaciju
Foto: Anadolu Agency

U saopštenju kabineta odluka ICJ-a je nazvana "pobjedom pravde" i "ponovnom potvrdom prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje, njegov teritorij i državnost".

Dalje se dodaje da je sudska odluka odgovor na rezoluciju izraelskog parlamenta od četvrtka kojom se odbacuje uspostavljanje palestinske države.

Iz kabineta predsjednika Palestine pozvali su međunarodnu zajednicu "da prisili Izrael, okupatorsku silu, da u potpunosti i odmah okonča okupaciju, bez uvjeta ili izuzetaka".

ICJ je naveo da je izraelska višedecenijska okupacija palestinskog teritorija "nezakonita" i da se treba okončati "što je prije moguće".

​​​​​Krajem 2022. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (GSUN) je usvojila rezoluciju kojom se od ICJ-a traži da donese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz izraelske okupacije palestinskih teritorija od 1967. godine, te kako politika i praksa Izraela utiču na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje iz tog statusa proizlaze za sve države i UN.