Zbog sumnje da su planirali teroristički napad tokom koncerta Taylor Swift austrijska policija uhapsila je dvije osobe.

Osumnjičeni za planiranje napada na koncert Taylor Swift su makedonskog i hrvatskog porijekla
Foto: X.com

Osumnjičeni za planiranje napada su 19-godišnji Beran A. iz Ternitza, čiji roditelji su porijeklom iz Sjeverne Makedonije i 17-godišnji Luca K hrvatsko-turskih korijena.

Njih dvojica su rođeni u Austriji i prijatelji su.

Policija je objavila kako tokom ispitivanja Beran A. nije pokazivao ni najmanje znakove žaljenja te da je rekao da želi "pobiti nevjernike u Beču".

"Devetnaestogodišnjak je noževima, mačetama i automobilom htio izazvati krvoproliće ispred stadiona i na kraju se raznijeti. Bio je u kontaktu s dvojicom osumnjičenih pomagača, od kojih je jedan radio na osiguranju koncerta", objavila je austrijska policija.

Vezani članak Objavljen plan: Evo kako je trebao izgledati napad na koncertu Taylor Swift

Zaplijenjeno je puno materijala za izradu bombe, a trenutno se ne traga za drugim počiniteljima, rekao je na press konferenciji glavni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf. Na press konferenciji su bili i ministar unutrašnjih poslova te šef Uprave za državnu sigurnost i obavještajne poslove Omar Haijawi-Pirchner, prenosi Index.hr.

Krone Zeitung je ranije objavio kako je četvero osumnjičenih pod nadzorom policije te da je jedan od njih 17-godišnjak, rođen u Austriji, hrvatsko-turskih korijena, koji je već poznat policiji. Kako su naveli, 17-godišnjak je bio u kontaktu s drugim osumnjičenim, a radio je u kompaniji za upravljanje objektima koja je pružala usluge za koncerte Taylor Swift u Beču.

Vezani članak Tri koncerta Taylor Swift u Beču otkazana zbog opasnosti od terorističkog napada

Tri koncerta Taylor Swift zakazana za danas, sutra i prekosutra u Beču otkazana su zbog planiranog terorističkog napada na stadionu Ernst Happel.