One World Trade Center proglašen za najvišu zgradu u SAD-u
Foto: Tuzlanski.ba

Komisija arhitekata proglasila je u utorak njujorški novoizgrađeni One World Trade Center najvišom zgradom u SAD-u visine 541 metra.

One-World-Trade-CenterVisinska komisija Vijeća za visoke zgrade i urbano okruženje objavila je svoju odluku u Chicagu, prenosi BBC.

Raniji nosilac te titule bila je najviša zgrada u tom gradu, toranj Willis, visok 442 metra. Komisija je presudila da se i da se "igla" na vrhu zgrade visoka 126 metara, treba uračunati u ukupnu visinu.

Kao građani grada koji je smatran domom za neke od najviših američkih zgrada u protekle četiri decenije, Čikažani su prilično razočarani takvom odlukom.

Odluka bi se mogla pokazati mnogo kontroverznijom da visina zgrade One World Trade Centra od 1.776 stopa ne obilježava godinu proglašenja američke nezavisnosti. A bez igle na vrhu, zgrada bi bila iste visine kao i Tornjevi blizanci, uništeni u napadim od 11. septembra 2001.

Antony Wood, izvršni direktor komisije, koja ima zadnju riječ kada su u pitanju visoke zgrade širom svijeta, izjavio je da je igla ukalkulirana u ukupnu strukturu građevine.

Igla će služiti kao predajnik po završetku izgradnje zgrade u 2014. Bez te igle, visina zgrade od 416 metara bila bi znatno manja od tornja Willis, ranije poznatog kao Sears Tower.

Oba nebodera znatno su niža od najviše svjetske zgrade, Burj Khalifa u Dubaiju, visoke 830 metara.

Zgrada One World Trade Center izgrađena je na donjem Manhattanu, na mjestu gdje su se nalazili legendarni Tornjevi blizanci koji su uništeni u terorističkim napadima 11. septembra skupa s drugim zgradama u kompleksu World Trade Center.

Više od 2.000 ljudi ubijeno je u tim napadima.

Visina tornja od 1.776 stopa simboličan je podsjetnik na godinu potpisivanja američke Deklaracije o nezavisnosti od Britanije.

- Komisija je itekako svjesna težine situacije - izjavio je Wood.

U zgradi One World Trade Center također će se nalaziti muzej i memorijal za poginule u napadima.

U prostoru ispod tornja, dva velika bazena nalaze se na mjestima izgradnje prvobitnih tornjeva blizanaca i sadrže najveće vodopade stvorene ljudskom rukom u SAD-u. (Agencije)