Oglasila se Amerika o ukrajinskom upadu u Rusiju
Foto: Ilustracija

Pentagon nije zabrinut zbog napredovanja ukrajinskih snaga u ruskoj Kurskoj oblasti, rekla je danas glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

"Ne, jer na kraju krajeva Ukrajina se bori za svoj suvereni teritorij, koji je pod napadom susjedne zemlje. Dakle, ako želimo deeskalirati napetosti, kao što govorimo od početka, najbolji način za to je da Putin već danas donese odluku o povlačenju svojih snaga iz Ukrajine", rekla je Singh na pitanje o potencijalnoj eskalaciji napetosti zbog ulaska ukrajinskih snaga u Kursku oblast.

Glasnogovornica Pentagona naglasila je da Ukrajina čini sve što je moguće kako bi nastavila oslobađati svoj suvereni teritorij, a događaji u Kurskoj oblasti uklapaju se u taj scenarij.

"Ovo nije eskalacija"

"Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu sistemima koji su joj potrebni. Ne smatramo da je ovo eskalacija u bilo kojem smislu. Ukrajina radi ono što treba da bude uspješna na bojnom polju", rekla je glasnogovornica Pentagona.

Naglasila je da je napredovanje Ukrajine u Kurskoj oblasti u skladu s američkom politikom iako je napomenula da se SAD i dalje protivi dalekometnim udarima na ruski teritorij.