Njemačka: Uhapšena žena zbog pomaganja 'Islamskoj državi'
Foto: Tuzlanski.ba

Njemačka policija uhapsila je danas Deniz S. pod sumnjom da je pomagala "Islamskoj državi" jer je podržavala napore za prebacivanje novca militantima, saopšteno je iz tužilaštva.

Osumnjičena je uhapšena u Geretzridu, nedaleko od Minhena, i suočava se sa optužbama za podršku stranoj terorističkoj organizaciji. Optužena je da je podržavala Iračanina Ajmen A. J. koji je uhapšen u Njemačkoj početkom godine.

Tužilaštvo navodi da je njen glavni zadatak bio uspostavljanje kontakta sa pripadnicama "Islamske države" i dostavljanje informacija o predstojećim transferima novca.

Optužena je i da je tražila donacije za jednu od članica "Islamske države" koja je trebala da bude oslobođena iz kampa u Siriji i time omogući njen povratak u džihadističku oganizaciju.

Ona je navodno preko Ajmena A. J. prebacila 200 eura pripadniku "Islamske države" u Idlibu u Siriji.

Ajmen A.J. optužen je za prebacivanje najmanje 12.000 dolara u Siriju i Liban između juna i septembra prošle godine radi pomoći pripadnicima "Islamske države". Uhapšen je na njemačko-švajcarskoj granici u januaru pošto je krenuo da napusti zemlju i ode da se bori za "Islamsku državu" u Siriji ili Africi.