Njemačka: Oduzimanje državljanstva osobama koje se bore na strani ekstremističkih grupa
Foto: Tuzlanski.ba

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer predložio je oduzimanje njemačkog dvojnog državljanstva osobama koje se bore na strani ekstremističkih grupa u inostranstvu, kao i jednostavniju proceduru deportovanja stranaca za koje se procijeni da su opasni.

Mezijer je predložio da se “promovisanje terorizma” ubuduće tretira kao krivično djelo i da se razmotri dodatno jačanje snaga bezbjednosti, prenio je AP.

Pored toga, Njemačka će se pridružiti ostalim zemljama koje vrše provjere profila na društvenim mrežama onih lica koja dolaze u zemlju u okviru humanitarnih programa.

Mezijer želi da vlasti u Njemačkoj dobiju veća ovlaštenja u takozvanom darknetu, dijelu sajber prostora koji je nevidljiv na otvorenom internetu, prenosi BHRT.

Ministar je predložio da stranci koji su počinili krivična djela ili se procijeni da su opasni, ostanu u pritvoru do deportacije. To bi osiguralo da lica za koja je određeno da moraju napustiti zemlju, to zaista i učine.

Cilj novih prijedloga je da se pojača sigurnost u Njemačkoj, poslije nedavne serije napada u kojima je ubijeno 18 ljudi. Odgovornost za dva napada preuzela je “Islamska država”. (Tuzlanski.ba)