Meksiko: Narko bos El Chapo iznenada prebačen u drugi zatvor
Foto: Tuzlanski.ba

Zloglasni narko bos Joaquin El Chapo Guzman, kojem je ranije dva puta uspjelo bjekstvo iz zatvora, prebačen je danas iz Altiplano meksičkog zatvora u zatvor Ciudad Juarez na sjeveru te zemlje kod granice sa Teksasom, prenosi Anadolu agency (AA).

Neimenovani sigurnosni izvor naveo je kako je El Chapo prebačen uz maksimalne mjere sigurnosti, ne precizirajući šta je razlog tom potezu.

Advokat nekad natraženijeg bjegunca Jose Refugio Rodriguez potvrdio je premještaj El Chapa dodajući kako tim odbrane nije ranije obaviješten o tome.

"Ne znam koja je to strategija, ne znam o čemu meksička vlada razmišlja", rekao je Refugio.

Dodao je kako se odbrana protivi izručenju El Chapa u Sjedinjene Američke Države, koje su to zatražile od meksičkih vlasti.

El Chapo, čiji nadimak znači "kratki", prvi put je iz Altiplana na 90 kilometara od Mexico Citya pobjegao 2001. godine. Stražarima je promakao skrivajući se u korpi za veš, a kasnije je uhapšen u pacifičkom ljetovalištu u meksičkoj državi Sinaloa.

Drugi bijeg iz zatvora desio se 2014. godine nakon čega je ispod zatvorskih prostorija pronađen tunel dužine više od 1,5 kilometara, koji je El Chapo iskoristio za bijeg.

Meksički marinci ponovo su ga uhapsili u zapadnoj državi Sinaloa početkom godine gdje je smješten u dobro obezbijeđen meksički zatvor odakle je svakog dana premještan iz jedne ćelije u drugu tako da nikada nije bio u prilici znati u kojoj prostoriji se nalazi, kako ne bi ponovo pobjegao.

El Chapo bio je na čelu jednog od najbrutalnijih narko kartela "Sinaola", čiji pripadnici članovima suparničkih bandi odrubljuju glave i vješaju njihova tijela na javnim mjestima. (Tuzlanski.ba)