Međunarodni sud pravde u petak je objavio da okupirane palestinske teritorije predstavljaju "jedinstvenu teritorijalnu jedinicu" koja treba biti zaštićena i poštovana.

Međunarodni sud pravde: Palestinske teritorije predstavljaju jedinstvenu teritorijalnu jedinicu
Foto: Anadolu Agency

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu u Nizozemskoj donio je sudsku odluku u vezi s pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na palestinskim teritorijama.

"Okupirane palestinske teritorije nisu fragmentirane zasebne teritorije, već jedinstvena teritorijalna jedinica", naveo je ICJ.

Sud je također naveo da su haški propisi postali dio međunarodnog običajnog prava te da su stoga obavezujući i za Izrael.

"Zaštita koju pruža Konvencija o ljudskim pravima ne prestaje u slučaju oružanog sukoba ili okupacije", navodi se.

ICJ je naglasio da je izraelska eksploatacija prirodnih resursa na okupiranoj palestinskoj teritoriji protivna obavezi da poštuje pravo Palestinaca na suverenitet.

Dotakavši se prisilnih deložacija u istočnom Jerusalemu (Al-Quds) i na Zapadnoj obali, Sud je naveo da Izrael krši četvrtu Ženevsku konvenciju o prisilnom premještanju zaštićenog stanovništva.

"Izraelska politika naseljavanja je u suprotnosti s četvrtom Ženevskom konvencijom", navodi se u sudskoj odluci.

Sud je istakao da se politika i praksa Izraela svode na aneksiju velikih dijelova okupirane palestinske teritorije i da nije opravdano proširenje izraelskog zakona na Zapadnu obalu i istočni Jerusalem (Al-Quds).

ICJ je također zaključio da je Izrael bio u mogućnosti da provodi vlast nad Pojasom Gaze uprkos povlačenju vojnih snaga 2005. godine.

Međunarodni sud pravde je naglasio u odluci da je Izrael okupatorska sila u Gazi.

Sud je poručio da će ispitati pravne posljedice ilegalnog prisustva Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama.

U odluci ICJ-a navodi se također da Izrael ni na koji način nema suverenitet nad okupiranim palestinskim teritorijama.

"Izrael mora odmah prekinuti sve aktivnosti izgradnje novih naselja na palestinskom teritoriju", istaknuto je u sudskoj odluci.